Konut Hesabı; 07.04.2015 tarihi itibari ile tamamı kendi adına kayıtlı bir konutu olmayıp ilgili tarihten sonraki ilk ve tek konut alımı için şimdiden birikim yapmak isteyen T.C vatandaşı müşterilerimize, en az 36 ay birikim yapmaları koşulu ile, birikim tutarının %20’sine kadar devlet katkısı imkanı sağlayan birikim hesabıdır.
Katılımcıların bu katkıyı alabilmeleri için;
Düzenli Ödeme ve Devlet Katkısı;
Devlet katkısı;
Konut Hesabı ve devlet katkısına ilişkin detaylı bilgi için ilgili yönetmeliğe buradan ulaşabilirsiniz.
Kimler Konut Hesabı açabilir?
07.04.2015 tarihi itibari ile tamamı kendi adına kayıtlı bir konutu olmayıp ilgili tarihten sonra da devlet katkısı almak için başvurduğu konut dışında tamamı kendi adına kayıtlı konut edinimi olmamış T.C. vatandaşları açılabilir.
Çocuğuma Konut Hesabı açabilir miyim?
18 yaşından küçükler için veli/vasi tarafından hesap açtırılabilir.
Konut Hesabı ortak açılabilir mi?
Ortak hesap olarak açtırılamaz.
Yabancı para cinsinden Konut Hesabı açabilir miyim?
Konut Hesabı yalnızca TL cinsinden açılabilir.
Devlet katkısı dışında hesabım bankada nasıl değerlenir, ne kadar faiz getirisi elde ederim?
Konut Hesabınızdaki tutarlara günlük olarak faiz tahakkuk edecektir. Bu faiz hesap açılışından itibaren 1 yıl boyunca sabit ve geçerlidir. 1 yılın sonunda o an Konut Hesabı için geçerli olan faiz oranından temdit eder. Düzenli ödeme günlerinde ya da dışındaki günlerde hesaba yatırılan tutarlar o yıl için geçerli olan faiz oranı üzerinden faize konu olmaktadır. Faiz günlük olarak tahakkuk ettiği için herhangi bir faiz/getiri kaybı yaşamazsınız.
Ödeme düzenini kendim belirleyebilir miyim?
Konut Hesap açılırken seçilen düzenli ödeme dönemleri olan aylık ve 3 aylık ödeme dönemleri sonradan değiştirilememektedir.
Düzenli ödeme günlerimde sonradan değişiklik yapabilir miyim?
Dönem içerisinde düzenli ödeme günlerinizde değişiklik yapabilirsiniz. Düzenli ödeme talimatında yapılan ödeme günü değişiklikleri düzenli ödeme o ay için henüz gerçekleşmedi ise ay içerisinde; gerçekleşti ise bir sonraki ödeme döneminden itibaren geçerli olur.
Düzenli ödeme hesabımdan veya Kredi kartımdan kısmi tahsilat yapılabilir mi?
Düzenli ödeme tutarı müşteri tarafından belirlenen günde sorgulanarak gerçekleştirilmeye çalışılır. Vadesiz hesaptan verilen düzenli ödeme talimatları için hesapta yeterli bakiye olmaması durumunda kısmi tahsilata izin verilecek olmasının yanısıra minimum düzenli ödeme tutarını sağlamak için ilgili ay içerisinde manuel para yatırılması mümkündür. Minimum düzenli ödeme tutarının altında kalınırsa o ay ödeme aksatılmış sayılır. Kredi kartından verilecek düzenli ödeme talimatlarında kısmi tahsilat mümkün olamamaktadır. Otomatik olarak hesaptan veya kredi kartından çekilecek talimat tutarı dışında başka bir hesaptan havale ya da para yatırarak yapılacak ödemelerde, ilgili döneme ilişkin talimat gerçekleşmiş sayılacaktır.
Kredi kartından otomatik tahsilat nasıl gerçekleşiyor?
Düzenli ödemelerin kredi kartında yapılması durumunda düzenli ödeme tutarı hesap kesim tarihinizde ekstrenize yansıtılır, kredi kartı son ödeme gününde hesabınıza aktarılır.
Tek Hesap/avans hesap/kredili mevduat hesabımdan düzenli ödeme gerçekleştirebilir miyim?
Düzenli ödemelerin vadesiz mevduat hesabından tahsil edildiği ödeme tipinde hesaba tanımlı tek hesap/avans hesap olsa dahi hesap bakiyesinin düzenli ödeme talimat tutarının tamamı için yeterli olmadığı durumda; düzenli ödemeler kredili mevduat hesabından karşılanmaz.
Ne zaman ödeme aksatmış sayılırım?
Düzenli ödemeler 1 yıllık dönemlerde, aylık ödeme planı seçilmiş ise 3 defadan fazla, 3 aylık ödeme planı seçilmiş ise 1 kereden fazla aksatılır ise devlet katkısı hakkı kaybedilir. Belirtilen aylık periyotların birinde düzenli veya manuel ödemelerinizin toplamı yönetmelikte belirlenen alt limitin altında kalırsa ilgili ay için ödemenizi aksatmış sayılırsınız.
Konut Hesabımdan ihtiyacım olduğunda para çekebilir miyim?
Devlet katkısı hakkını kaybetmeden 12 aylık dönemde asgari 2 kez Konut Hesap’ tan para çekebilirsiniz. Her nakit çekimden sonra hesapta kalan bakiyenin o güne kadar hesapta olması gereken minimum düzenli ödeme tutarları toplamından az olmaması gerekir.
Maksimum kaç adet Konut Hesabı açabilirim ve bankalar arası Konut Hesabı transferi yapabilir miyim?
Bir kişi yalnızca bir tek Konut Hesabı açabilmekte ve bankalar arasında Konut Hesabı aktarımı yapılamamaktadır.
Devlet katkı hakkımı kaybedersem hesabım ne olacak?
Devlet katkısı hakkının kaybedilmesi halinde hesap “Konut Hesabı” statüsünden çıkartılır, müşteri talimatı olmadığı müddetçe açık kalır ve devlet katkısı hakkı bulunmadan “Kolay Birikim Hesabı” olarak açık kalmaya devam eder.
Hangi tür konutlar için Devlet Katkısı ödemesi talep edilebilir?
Kat mülkiyet tapusu olan konutlar; kat irtifakı tapusu olan ve yapı kullanma izin belgesi bulunan konutlar; konut nitelikli yapı kullanma izin belgesi bulunan konutlar için Devlet katkısı talep edilebilir. Devre mülklere Devlet katkısı ödenmez.
Birinci derece akrabalardan satın alınan konutlar için devlet katkısı ödemesi yapılabilir mi?
Katılımcıların eş ve birinci derece kan hısımlarından satın aldığı konutlara Devlet Katkısı ödemesi yapılmaz.