Görmeye Hazır Olun: 2023’te Beklenen Teknolojik Gelişmeler

2023’ün teknoloji trendi yapay zekâ, birçok alanda etkinliğini artırmaya devam ediyor. Bunlardan biri de şüphesiz dijital sanat. Midjourney isimli bir yapay zekâ uygulaması kelimeleri kullanarak sonsuz ihtimaller üzerinden dijital sanat eserleri üretiyor. 2023 yılı tasarım ve sanat dünyası için heyecan verici bir dönem olacak ne dersiniz? Biz de bu yazımızda midjourney uygulaması ile üretilen görsellere yer verdik. Gelin şimdi yazının devamına göz atalım.

 

Günümüzde dijital dönüşümün ve teknolojinin hızıyla birlikte kendinizi sanki bir bilimkurgu filmi içindeymiş gibi hissetmiyor musunuz? Bir süredir teknolojinin akıl almaz boyuta ulaştığı bir dönemin içinden geçiyoruz ve son birkaç yıl, teknoloji dünyası için nefes kesici bir yolculuk oldu. Yapay zekâ, sanal ve artırılmış gerçeklik, bulut tabanlı hizmetler, metaverse derken 2022 yılının sonuna geldik. Peki 2023’te beklenen bazı heyecan verici teknolojik gelişmeler neler? Hazırsanız başlıyoruz.

Digital Immune System (Dijital Bağışıklık Sistemi): Son birkaç yılda dijital dünyada özellikle güvenliğimizi korumaya odaklandık. Çünkü veri ihlalleri ve güvenlik açıkları giderek artmaya başladı. Neyse ki bunlardan korunma yöntemleri de aynı hızda gelişti. İşte bunlardan biri olan Dijital Bağışıklık Sistemi, riske karşı korunmak için birden çok yazılım mühendisliği stratejisini birleştirerek gelişmiş bir kullanıcı deneyimi yaratıyor. Yazılım geliştirme, otomasyon ve operasyon uygulamalarını içeriyor, bunları üstün bir kullanıcı deneyimi oluşturmak ve iş performansını etkileyen sistem arızalarını azaltmak için kullanıyor. Güçlü bir dijital bağışıklık sistemi, uygulamaları ve hizmetleri yazılım hataları, sistem arızaları veya güvenlik sorunları gibi risklere karşı daha dayanıklı hale getirerek koruyor.

Superapps (Süper Uygulamalar): Mobil uygulamalar artık hayatımızın vazgeçilmezi. cep telefonlarımızla alışveriş yapıyor, bankacılık işlemlerimizi gerçekleştiriyor, konaklama, yemek ve ulaşım gibi birçok hizmete ulaşabiliyoruz. Peki, tüm bu işlemleri tek bir uygulama üzerinden gerçekleştirebiliyor olsaydık? İşte Süper Uygulamalar, birden fazla işlemi tek bir uygulama üzerinde yapmamıza imkân tanıyor. Üstelik bu işlemleri ihtiyaçlarımıza göre kişiselleştirebiliyor.

Cep telefonlarımızla alışveriş yapıyor, bankacılık işlemlerimizi gerçekleştiriyor, konaklama, yemek ve ulaşım gibi birçok hizmete ulaşabiliyoruz. Peki, tüm bu işlemleri tek bir uygulama üzerinden gerçekleştirebiliyor olsaydık? İşte Süper Uygulamalar, birden fazla işlemi tek bir uygulama üzerinde yapmamıza imkân tanıyor.

Metaverse: Her ne kadar tartışmalı bir kavram olsa da 2023’te beklenen teknolojik gelişmeler arasında metaverse yine karşımıza çıkıyor. Bu teknoloji fiziksel dünyada yapılan aktivitelerin dijital olarak geliştirilmesine izin veriyor ve teknolojideki çok sayıda trendi birleştiriyor. Dünya çapındaki kuruluşların, metaverse tabanlı projelerde Web 3 ve dijital ikiz teknolojilerinin bir kombinasyonunu kullanacağı öngörülüyor. 

Adaptive AI (Uyarlanabilir Yapay Zekâ): Yapay zekâ algoritmaları gün geçtikçe daha da çeşitleniyor. Bunlardan biri olan uyarlanabilir yapay zekâ, gerçek zamanlı geri bildirimleri kullanarak üretimde kendi kendine adapte olabilen modellere imkân sağlayacak. Böylece işletmeler daha akıllı hale gelecek. Daha iyi ürünler, öneriler ve servisler sunularak daha iyi iş sonuçları elde edebilecek. Bununla birlikte gerçek dünyadaki iş ortamının sürekli gelişen ihtiyaçlarına hızla uyum sağlayacak ve böylece kurumların daha iyi iş kararları almasına yardımcı olacak.

Sustainable Technology (Sürdürülebilir Teknoloji): Teknoloji, hayatımızın her yönüne giderek daha fazla entegre hale geldikçe, sürdürülebilir uygulamaları destekleyen enerji verimli teknolojilere yeni yatırımlar görüyoruz. Yapay zekâ ve izlenebilirlik, sürdürülebilirlik odaklı teknolojilerin geliştirilmesine ve iş liderlerinin sürdürülebilir büyüme için yeni pazarlar ve fırsatlar keşfetmesine olanak tanıyor. Bu teknolojilerin kullanılması hem çevresel etkiyi azaltıyor hem de sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmada yardımcı oluyor. Sürdürülebilir teknolojiye yapılan yatırımlar, büyüme için yeni yollar sağlarken, daha fazla operasyonel dayanıklılık ve finansal performans yaratma potansiyeline de sahip.

Gördüğünüz gibi konu teknolojiye geldiğinde sınır koyamıyoruz. Sürdürülebilirlik etkisi, üretimde yapay zekâ kullanımı ve daha fazla güvenlik ihtiyacı teknolojik gelişmeleri her yıl güncellemeye devam edecek. 

Etiketler:
  • Yapay Zeka

  • Dijital Dönüşüm