Copyright © 2024, T. Garanti Bankası A.Ş
Ay sonunda kapımızı çalan faturalar, yaklaşan alışveriş taksitleri, gelecek planlarımız için kenara koyduğumuz paralar… Hayallerimiz ve sorumluluklarımız arasındaki o incecik çizgide, bir ihtiyaçlar bombardımanının tam ortasındayız. Yaptığımız harcamalarla her ay yeni bir “idare” sınavı veriyoruz. Fakat bu sınavda ne kadar başarılıyız? İşte finansal sağlık tam da burada devreye giriyor. Doğru bütçe yönetimi ile mali açıdan iyi olma haline işaret ediyor.
Finansal sağlık bir anlamda şimdi olduğu gibi gelecekte de mutlu olabilmenin anahtarını veriyor bize. Bu yüzden onu iyileştirmek ve korumak oldukça önemli. Ama önce ne durumda olduğumuza bir bakalım. Ekonomik kararlarımızdan yeterince emin miyiz? Paramızı yönetmede ne kadar iyiyiz? Akıllı harcama yapabiliyor muyuz? Gelin sorularla finansal sağlığımızı test edelim.
1. Her ay düzenli bütçe planlaması yapıyor musunuz?
Ay sonlarında kendinize sık sık “neden o kadar harcadım?” diye soruyor musunuz? Her ay bir miktar para biriktirme hayali kurup eli boş mu kalıyorsunuz ya da giderleriniz sürekli gelirlerinizi aşıyor mu? Eğer öyleyse acilen bir bütçe planlamasına ihtiyacınız var. Böylece gelir ve giderleriniz arasında denge kurmayı başarabilirsiniz. Ayrıca her ay düzenli olarak ödemeniz gereken tutarları bilmek size o ay “ne kadar açılabileceğiniz”, “ne kadar birikim yapabileceğiniz” ve “harcamalarınızdan ne kadar kısmanız gerektiği” konusunda bilgi verir.
Gelir gider kalemlerinizi düzenli olarak takip etmek için Garanti BBVA Mobil’de yer alan Gelir/Gider sayfasından faydalanabilirsiniz.
2. Borç yaparken yeterince dikkatli misiniz?
Günümüzde borçsuz yaşamak neredeyse imkansız. Önemli olan ödeyebileceğimiz kadar ve doğru zamanlarda borçlanmak. Peki siz bunda ne kadar başarılısınız? Eğer borçlarınızı ay sonunda gelen kredi kartı ekstrelerinden öğreniyorsanız durum finansal sağlığınız açısından pek de iç açıcı değil. Bu noktada doğru borçlanmanın temellerini bilmenizde fayda var. Öncelikle iyi borç ve kötü borç ayrımı yaparak işe başlayalım.
Diyelim ki konut kredisiyle bir ev satın aldınız, evin değeri uzun vadede katlanarak size daha fazla para kazandırabilir veya borç alarak kurduğunuz işiniz size borcunuzdan çok daha fazla kâr getirebilir. Böyle bir durumda iyi borçtan söz ediyoruz. Diğer yandan kontrolsüzce yapılan kredi kartı borçları veya uzun vadede size para kaybettirebilecek kredi alımları kötü borçlanmaya örnek olabilir. Kısacası alacağınız borcun iyi mi yoksa kötü mü olduğuna karar vermek için öncelikle size uzun vadede değer getirip getirmeyeceğini düşünmelisiniz. Hatta çıtayı biraz daha yükselterek borçlarınız için hayat kurtaran bir ödeme çizelgesi bile çıkarabilirsiniz.
3.Birikim için para ayırıyor musunuz?
Gelecek planlarınız için birikim yapıyor musunuz? Peki ne için para biriktirmek istiyorsunuz? Emekliliğiniz mi, hayalinizdeki araba mı yoksa kariyer planınız mı? Ulaşmak istediğiniz hedefin zamanını bilmek birikim yapacağınız süreyi ve miktarı belirlemenizi sağlar. Bunu zaten biliyorum diyorsanız gerçekçi bir birikim hedefine sahipsiniz demektir.
Dikkat edilecek bir diğer kavram ise birikim potansiyeliniz. Aylık gelirinizi giderinizden çıkardığınızda elinizde kalan para miktarı birikim potansiyelinizi verir. Bu miktarı bilmeniz, hatta ona uygun bir birikim hesabı açmanız finansal sağlığınızı güçlendirmenin etkili bir yolu olabilir!
4. Tasarruf planı yapıyor musunuz?
Gereksiz harcamaları azaltmak için neler yapıyorsunuz? Özellikle de merak ettiğimiz, yaptıklarınızı sistemli olarak uygulayabiliyor musunuz? Daha az elektrik tüketmek, dışarıda yenen akşam yemeklerinden ödün vermek, alışveriş listenizdeki bazı maddelerin üzerini çizmek… Bunlar tasarruf planınıza göre atacağınız adımlardan bazıları. Fakat elbette ki hepsini aynı anda yapmak zorunda değilsiniz. Hangi harcamalarınızdan ne kadar kısacağınıza karar vermek için gelir gider tablosu hazırlayabilirsiniz. Keyfi harcamalardan kurtuldukça finansal sağlığınıza daha çok güvenmeye başlayabilirsiniz
5. Acil durum fonunuz var mı?
Aniden aracınız bozulsa, bir sağlık sorunu yaşasanız ya da işinizi kaybetseniz? Size bunları düşündürtmek istemezdik ama hayatın kötü sürprizlerine karşı hazırlıklı olmanız şart. Beklenmeyen durumlarda üzerinize binen maddi yükten kurtulmanın yolu ise belli: Acil durum fonu! Acil durum fonunuz varsa maddi zorluklara karşı sizi koruyacak bir güvenceniz var demektir. Her ay bütçenizin belirli bir miktarını otomatik olarak bu fona aktarabilir, bir köşede sessizce biriken paranın varlığıyla kendinizi kaygıdan uzak tutabilirsiniz.
Yukarıdaki soruların çoğuna evet dediyseniz tebrikler, finansal sağlığınız gayet yerinde! Soruların bir kısmına hayır dediyseniz finansal sağlığınıza daha çok “yatırım” yapmalısınız. Unutmayın ki daha özgür bir gelecek iyi bir finansal sağlıkla mümkün!
__________
Burada yer alan yazılar, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım, birikim ya da tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.