Copyright © 2024, T. Garanti Bankası A.Ş
Finansal sağlığımızı sürdürmeye çalışırken belki de hepimizin zorlandığı ortak sorun: Para biriktirmek! Gerek artan ihtiyaçlarımız gerek sürpriz harcamalar nedeniyle, para biriktirme konusunda çeşitli sıkıntılar yaşayabiliyoruz. Ancak hızlı bir kararla para biriktirmeye başlamadan önce kendi birikim potansiyelimizi ortaya çıkarırsak, hem daha istikrarlı bir birikime hem de ihtiyaçlarımızdan ödün vermeden harcamaya devam edebiliriz. Bu doğrultuda finansal sağlığınıza iyi gelecek birkaç önerimiz var.
Önce bütçe
Boşuna dememişler ‘’Parasını yöneten hayatını yönetir’’ diye. Birikim yapmanın, en azından bu konuda adım atmanın ilk kuralı, bir bütçe hazırlamaktır. Belirlenen bütçeye göre bir birikim hedefi koyabiliriz ancak. Her ay, neye ne kadar harcıyoruz? Garanti BBVA Mobil’de yer alan Durumum alanındaki Gelir/Gider adımından bunun takibini kolayca yapabilir, harcamalarınızı planlayarak kendinizi kontrol altına almaya başlayıp, birikime yer ayırmaya başlayabilirsiniz.
Peki diğer önemli noktalar neler, gelin birlikte göz atalım:
Birikim zamanlamasının önemi
Para biriktirmek demek, aslında bir zaman planına uymak demek. Ne için para biriktirmek istiyorsanız, ona göre bir zamanlama, yani vade planı oluşturmalısınız. Örneğin bir dil eğitimi almak istiyorsanız, 6-8 ay gibi kısa bir vade oluşturun ki kendinizi motive ederek sıkılmadan hedefinize ulaşın. Ev almak için biriktiriyorsanız eğer, 3-5 yıl gibi daha uzun vadeli bir planlama yapmalısınız. Özetle, zamanlamayı ihtiyaca göre doğru ve gerçekçi bir şekilde ayarlayarak birikim potansiyelinizi artırabilirsiniz.
Geliriniz artarsa lüks harcamalara yönelmeyin
Aylık gelir arttıkça daha fazla harcamaya ve hatta lüks harcamaya yönelmek sık yapılan finansal hatalardan biridir. Artan gelirinizi fırsata çevirmek istiyorsanız, 50/30/20 kuralını uygulayabilir, birikime ayırdığınız miktarı artırabilirsiniz.
50/30/20 kuralı
Bu kuralı muhakkak duymuşsunuzdur ama hatırlamakta fayda var. 50/30/20 kuralı aslında bir harcama dengesini esas alıyor. Bu kurala göre aylık gelirinizin %50’si ihtiyaçlarınıza, %30’u isteklerinize, %20’si ise tasarrufa gitmeli. Fatura, kira gibi ödemeleriniz %50’lik kısma girerken, kişisel bakım, tatil, eğlence gibi harcamalarınız %30’a, kalan %20’nizi ise bireysel emeklilik, ev peşinatı, birikim hesabı gibi tasarruf kalemlerine dağıtabilirsiniz. Bu kuralı her ay uyguladığınız sürece, %20’lik birikimin yıl sonunda yüzünüzü güldüreceğinden emin olabilirsiniz.
21 gün kuralı
Bir diğer kural ise özellikle kötü alışkanlıklardan kurtulmak için tavsiye edilen ‘’21 Gün Kuralı’’. Bu kural, birikim için de kullanılabilir. Unutmayın, birikim yapmak, istikrarlı bir şekilde aşırı ve gereksiz harcamalarınızı sınırlamak anlamına gelir. Birikim alışkanlığı kazanmak için 21 gün boyunca, belirlediğiniz küçük miktarlarda parayı, istikrarlı bir şekilde biriktirmeyi deneyin. Örneğin ‘’Her gün 10 TL birikime ayıracağım’’ diye kendinize söz verin ve 21 gün boyunca bunu uygulayın. Bu süre sonunda yeni bir birikim alışkanlığı kazandığınızı fark edeceksiniz.
Yakın gelecek zamana ait cümleler kurun
Dilbilim araştırmaları gösteriyor ki konuştuğumuz dil ile birikim potansiyelimiz arasında bir bağ var. Bu araştırmalarda, ana dilinde gelecek zaman çekimleri belirgin ve güçlü olan bireylerin, gelecek zaman kipleri, daha az belirgin olan dilleri konuşan bireylere göre daha düşük bir birikim potansiyeli olduğu öne sürülüyor. Örneğin, Türkçede biz sıklıkla ‘’O günler gelsin de o zaman düşünürüz.’’ diyerek erteleriz çoğu şeyi. Tahmin edersiniz ki bu ilgili niyetin davranışa dönüşmesi için doğru bir cümle değildir. Eğer güçlü bir birikim motivasyonu elde etmek istiyorsak, gelecek zamanları daha ‘’yakın gelecek’’ olarak düşünmeli ve cümlelerimizi ona göre kurmalıyız. Bilinçaltımızı bu şekilde yönlendirerek birikim motivasyonumuzu artırabiliriz.
Otomatik birikim hesabı açın
Birikimlerinizin her an ulaşılabilir şekilde elinizin altında durması, harcama ihtimalinizi artırır. Bir birikim hesabı açmak harcamalarınızı da kontrollü yapmanızı sağlar. Otomatik talimat vererek belirlediğiniz tutarın her ay düzenli olarak birikmesini de sağlayabilirsiniz.
___
Burada yer alan yazılar, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım, birikim ya da tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.