Ekonominin Dijital Çağında Yerinizi Alın: 6 Finansal Teknoloji Trendi

Değerli maden takasından blockchain’e uzanan ticaret, finans ve ekonomi serüveninin dijital yüzyılındayız.

1900’lerin başından itibaren Finans Teknolojilerinde yaşanan ATM, mobil telefon, online bankacılık, Bitcoin gibi önemli gelişmelerin ardından, bugün geleneksel kurallar yıkılmaya ve yerine; yeni, verimli, konforlu, hızlı sistemler kurulmaya devam ediyor.

Western Union’ın telgraf ağı ile para transferi hizmeti sunduğu yıllar artık çok uzak ve dünyanın diğer ucundaki; para, bilgi ya da ürüne ulaşmak artık her zaman olduğundan çok daha kolay.

Her geçen gün ivme kazanan teknoloji, finans dünyasında kritik dönüşümlere zemin hazırlamayı sürdürürken en güncel trendleri sizin için derledik.

Gelin bu trendlere birlikte göz atalım:

 

1.Ödeme Sistemleri Çığır Açan İnovasyonlarla Buluşuyor

M.S. 800’lü yıllarda ilk kez Çinliler tarafından kullanılan banknotlar günümüzde dijital cüzdanlar ve temassız ödeme araçlarıyla yer değiştiriyor.

Piyasalarda ilk örneği Bitcoin olarak görülen ardından litecoin, peercoin, namecoin’in takip ettiği sanal para (cryptocurrency) borsası ödeme sistemlerinde değişikliğe gidilme nedenlerinden biri. Sanal para borsasının hızlı büyüme eğiliminin dijital işlemler vizyonunu aynı hızla dönüştürmesi bekleniyor ve kripto para birimleri üzerine odaklanan pek çok Asya şirketi ile blockchain potansiyeli günlük olarak artmayı sürdürüyor.

Ödeme sistemlerindeki değişiklikler finansal işlemlerde şu başlıkları etkiliyor:

  • Para gönderme ve alma
  • Yeni nesil kullanıcı deneyimleri
  • Finansal Teknoloji sektöründe yeni iş birliği biçimleri

 

2. Dijital Asistan Hizmeti Popülerleşiyor

Yapay Zeka (AI: Artificial Intelligence) teknolojileri robotik endüstrisini yeni bir seviyeye taşıdı.

Artık sesli asistanlar; müşterilerine kredi alma, tasarruf hesaplarından gelecekteki gelirlerini hesaplama, yeni nesil bankacılık işlemlerini yürütme gibi başlıklarda destek olabiliyor. Sesli asistan hizmetini müşteri hizmetleri sistemlerine entegre etmedeki nihai amacın müşterilerin sadakatini artırmak, işlem süresini azaltmak ve idari maliyetleri düşürmek olduğu biliniyor.

Örnek vermek gerekirse bankamız, Garanti BBVA mobil üzerinden hizmet sunan yapay zekâlı mobil asistanı Ugi ile müşteri temsilcilerinin bankacılık işlemlerinde yardımcı olduğu her konuda müşterilerine destek sağlıyor.

Ugi hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Dijital asistanlar ise soru yanıtlama, basit görevleri tamamlama ve sesli komutlara yanıt verme gibi özellikleri olan cihaz ya da uygulamalar olarak anılıyor. Siri, Alexa, Google Assistant gibi uygulama veya cihazlar, dijital asistan olarak kullanılabiliyor.

Dijital asistanların önümüzdeki yıllarda birçok Finans Teknolojileri senaryosunda rol alması bekleniyor.

 

3.Total Otomasyon Devreye Giriyor

Finansal Teknolojileri sektörünün global eğilimlerinden bir diğeri finansal süreçlerin tam otomasyonu olarak değerlendiriliyor. Çokuluslu Teknoloji ve Danışmanlık Şirketi Capgemini'nin raporuna göre, akıllı otomasyon (smart automation); yapay zekâ, robotik ve finansal iş süreçleri otomasyonundaki sürekli yeniliklerin bir birleşimi.

Capgemini’nin araştırması, otomatik unsurların finansal ekosisteme uygulanmasının birçok fayda getirdiğini ortaya koyuyor:

  • Yüksek getiri
  • Gelişmiş çapraz satış
  • Daha hızlı ürün ve servis teslimatı
  • Daha yüksek müşteri memnuniyeti
  • Kısa ve uzun vadede finansal sağlık

 

Otomasyonun belirgin avantajlarının yanı sıra birkaç Finansal Teknoloji şirketi, sınırlayıcı faktörlerden de söz ediyor. Bunlar sırasıyla: 

  • Kapsamlı iş vakası geliştirmedeki zorluklar
  • Otomasyonu uygulamak için uzman ve kaynak eksikliği
  • Yapay zekâ operasyonları için gereken miktarda veri

 

Bu nedenle henüz çoğu şirket faaliyetlerini tam otomasyona aktarmaya hazır değil; bu da birçok işletmeyi bu eğilimi izlemek için teknolojik gelişmelerin ilerlemesini beklemeye zorunlu kılıyor.

Örneğin; Finansal Teknoloji trendlerini hizmetlerine hızla entegre eden bankamızın iştiraki Garanti Emeklilik; internet ve cep şubesi üzerinden hizmet sunan robot fon danışmanı Fon Koçu ile bireysel emeklilik birikimlerini en iyi şekilde değerlendirmek isteyenlere yön gösteriyor. Fon Koçu total otomasyon süreçlerinin örneklerinden biri.

 

4.Global Finans Gündeminde Gelişmiş Kredi Modelleri Tartışılıyor

Kredi notu tanımlamak adına sosyo-demografik verileri uygulamak için kullanılan araçlarda yüksek hata olasılığı gözlendi ve bu da tüm dünyada kredi portföyünün kredi riskini etkiledi. Finansal Teknolojileri şirketleri tarafından kullanılan alternatif kredi karar modellerinin gelişmesi, kredi riski değerlendirmesinin etkinliğinin katlanarak artmasını sağladı.

Alternatif kredi karar modelleri şu kaynakları kullanmakta:

  • Daha net bir müşteri portresi oluşturmak ve davranış modellerini belirlemek için sosyal medya verileri
  • Müşterilerin satın alma alışkanlıklarını tanımlamaya yardımcı olan konum ve işlem kayıtları
  • Müşterilerin tercihleri ​​ve istekleri hakkında daha fazla bilgi sağlayan kişisel dosyalara erişim

 

5.Siber Güvenlik Giderek Daha Fazla Önem Kazanıyor

Finansal Teknoloji sektöründeki son gelişmelerden biri siber güvenlik. Finansal Teknolojiler, finans oyuncularına daha fazla fırsat sundukça, siber saldırılara karşı savunmanın önemi de aynı oranda artıyor.

Siber güvenlikle ilgili çalışma yürütülen başlıca konular ise şöyle sıralanıyor:

  • Veri kurcalama
  • Finansal kayıtların kaybı ve çalınması
  • Kişisel hesaplara ve profillere girmek
  • Kötü amaçlı yazılım girişi
  • Bulut ortamının kötüye kullanılması

6.Biyometrik Teknoloji Yükseliyor

Hemen herkesin sahip olduğu akıllı telefonlarla beraber kullanıma giren biyometrik teknolojinin geleceği pin numaralarına da veda etmeyi vaat ediyor. Siber güvenlik alanında yapılan çalışmaları da yakından ilgilendiren bu teknoloji kişiye özel güvenlik uygulamalarının bir parçası olacağa benziyor.

Günümüzde yalnızca bazı telefonlarda aktif olan biyometrik teknolojinin önümüzdeki yıllarda standardize edilmesi beklentiler arasında. Mükemmel kullanıcı deneyimini hedefleyen bankamız bu alanda da müşterilerine hız ve kolaylıklık sağlıyor.

Türkiye'de mobil bankacılık kullanan her 4 kişiden birinin tercih ettiği Garanti BBVA Mobil'e, Göz Tanıma ile Giriş yöntemiyle parola girmeden, güvenli, hızlı ve kolay biçimde girilebiliyor.

Parola unutma, hareket halindeyken telefonu rahat kullanamama gibi sorunları ortadan kaldıran bu özellik, Garanti BBVA Mobil'e en rahat şekilde giriş yapmanıza olanak sağlıyor.

Finansal servislerin sansasyonel teknolojisi Blok Zinciri Teknolojisi yazımızı okuyabilirsiniz.

Etiketler:
  • Finansal Sağlık

  • Ekonomi

  • İnovasyon

  • Yapay Zeka

  • Fintech