Copyright © 2024, T. Garanti Bankası A.Ş
Günümüzde dijital dönüşümün hızıyla birlikte giyilebilir teknolojilerin popülaritesi de oldukça artmış durumda. Teknolojik yeniliklere olan merakımız bir yana, kendimize iyi bakmak konusunda her geçen gün bilinçlendiğimizi düşününce; giyilebilir teknolojilerin neden bu kadar yaygınlaştığını anlamak güç değil. Bu teknoloji harikası cihazlar nabız değeri, adım sayısı, uyku kalitesi gibi birçok verimizi eş zamanlı olarak göstererek daha sağlıklı bir yaşam sürmemize olanak sağlıyorlar. Yapılan bir araştırma ise tüketicilerin %80'inden fazlasının giyilebilir cihazları kullanmaya istekli olduğunu gösteriyor.
Peki vücut üzerinde aksesuar olarak da taşıyabildiğimiz bu akıllı cihazlar neler? Bize ne gibi çözümler sunuyorlar? Gelin şimdi bu soruların yanıtlarına birlikte bir bakalım.
Giyilebilir teknolojiler ne anlama geliyor?
Giyilebilir teknolojiler; insan ile dijital dünya arasındaki etkileşimin en parlak buluşlarındandır desek yanılmış olmayız. Vücut üzerine yerleştirilerek kullanılan bu cihazlar, aktivitelerimizi ve sağlığımıza ilişkin bilgileri eş zamanlı olarak kaydederler. Son derece kullanıcı merkezli olarak tasarlanmışlardır ve kullanıcıya mükemmel bir kişiselleştirilmiş deneyim sunarlar. Akıllı sensörler yardımıyla hareketlerimizi, yaşamsal faaliyetlerimizi ve konumumuzu takip eder; bunların istatistiklerini tutarlar. Ek olarak titreşim ve sesli uyarıda bulunma gibi fonksiyonları da vardır. Ayrıca bu cihazlarda tasarımın hiç de geri planda tutulmadığını ekleyelim. Her yıl satışa sunulan onlarca giyilebilir takip cihazı, iyileştirilmiş kullanıcı deneyiminin yanı sıra estetik görünümüyle de kullanıcıların kalbini çalıyor.
Karşımıza hangi biçimlerde çıkıyorlar?
Giyilebilir teknolojiler; saatten kolyeye, bileklikten kafa bandına hatta gözlüğe kadar birçok farklı biçimde karşımıza çıkabiliyorlar. Hepsinin ortak bir yanı var ki vücudumuz üzerinde zahmetsizce taşınabiliyor ve sürekli ölçüm yaparak faaliyetlerimize ilişkin verileri eş zamanlı olarak kaydedebiliyorlar. İşte yaygın olarak kullanılan bazı örnekler…
Akıllı saatler: Kullanıcıların en çok tercih ettiği giyilebilir teknoloji ürünlerinden olan akıllı saatler; egzersiz bilgilerini kaydetmesinin yanı sıra kullanıcıya aramaları yanıtlama, internette gezinme, mesajları okuma gibi olanaklar da sunuyor. Bu aygıtları bileğinize takılı bir telefon gibi düşünebilirsiniz. Dahası bu cihazlar gündelik hayatımızda bir hatırlatma işlevi de görebiliyor. Özelikle pandemiyle birlikte artan hijyen ihtiyacını karşılamaya yönelik el yıkaması hatırlatması yapan ve yıkama süresini zamanlayan modellerin geliştirildiğini söyleyebiliriz.
Fitness takip cihazları: Sporcular performanslarını iyileştirmek için sağlık verilerini sürekli olarak görme eğilimindeler, kola takılan bileklik formundaki bu cihazlar ise onlara tam da aradıklarını veriyor. Ayrıca akıllı saatlerdeki nabız, adım sayısı gibi bilgilerin yanı sıra mesafe, derinlik, yükseklik verilerini gösteren modelleri de bulunuyor. Fakat akıllı saatlerin aksine, bildirimleri gösteren herhangi bir led ekrana sahip olmadıklarından verilerinizi bir akıllı telefon üzerinden takip etmeniz gerekiyor. Ayrıca genellikle gelen mesajlara yanıt verme gibi ek fonksiyonlara da sahip değiller. Buna rağmen oldukça hafif, rahat taşınabilir olduklarından ve nispeten daha uzun ömürlü pil ile çalıştıklarından özellikle sporcular tarafından sıkça tercih ediliyorlar. Böylece yoğun efor gerektiren sporlarda nabız değeri, oksijen seviyesi gibi kritik bilgileri anlık olarak göstererek gelişebilecek komplikasyonların önüne geçebiliyorlar.
AR (Artırılmış Gerçeklik) akıllı gözlükleri: Sanal ile gerçeği iç içe geçiren bir başka örnek de AR gözlükleri. Geleceğin teknolojisine yön veren bu gözlükler gerçek dünyayı algılıyor ve buna yeni sanal nesneler ekleyebiliyor. Görüntüyü kullanıcının önünde beliren geniş bir ekrana yansıtıyor. Böylece monitör ihtiyacına gerek bile kalmıyor. Bilgisayarlardan, akıllı telefonlardan veya diğer cihazlardan kolaylıkla bilgi alabilen bu ürünlerin gelecekte kültür turizmi, sağlık, savunma ve oyun sektöründe kullanılması bekleniyor.
VR (Sanal Gerçeklik) akıllı gözlükleri: Bu aygıtlar kullanıcıları fiziksel ortamdan izole ederek, onlara sanal ortamda etkileşim kurabilecekleri yepyeni bir dünyanın kapılarını aralıyor. Dijital oyun keyfini çok daha ilginç bir deneyime dönüştürdüklerinden özellikle gamerlar arasında kullanımı hızla popülerleşiyor. Facebook'un geçtiğimiz yıl satışa çıkardığı Ray-Ban Stories akıllı gözlükleri ise VR ve AR cephesindeki son teknolojilerin etkileyici bir örneği. Bu cihaz kullanıcılarına müzik dinleme, telefon görüşmesi yapma gibi fonksiyonların dışında, fotoğraf ile 30 saniyelik videolar çekme ve bunları sosyal medya hesaplarından paylaşma imkânı sunuyor.
Bluetooth kulaklıklar: Kulak içi ya da ense tipinde karşımıza çıkabilen bu kablosuz kulaklıklar gelen aramaları yanıtlamak, spor sırasında müzik dinlemek gibi ihtiyaçlarımızı karşılayabiliyor. Bazı modellerinde nabız, oksijen tüketim değeri gibi ek göstergeler de bulunuyor.
Akıllı ayakkabılar: Yürüyüş ve koşu üzerine uzmanlaşmış olan akıllı ayakkabılar spor istatistiklerimizi kaydediyor. Adım sayısı, yakılan kalori miktarı, etkinlik süresi gibi bilgilerimizi bluetooth ile akıllı telefonumuza aktarabiliyor.
Akıllı kafa bandı: Bir taç gibi başı saran akıllı kafa bantları; egzersiz sırasında nabız, vücut ısısı gibi bilgilerimizi ölçüyor ve mobil uygulaması ile bu istatistikleri akıllı telefonumuza gönderebiliyor.
Günlük hayatımızı nasıl değiştiriyorlar?
Dizüstü bilgisayarımız ve telefonumuzla yaptığımız çoğu işlemi giyilebilir cihazımızla yapabilmenin gündelik hayatımıza yönelik bazı etkileri var elbette. Özellikle de birbirimizden haberdar olmanın eskiye göre çok daha kolay olduğunu belirtmeliyiz. Bu ise kaçınılmaz olarak bizi birbirimize daha çok bağlıyor ve dijital etkileşimlerimizi artırıyor.
Kişisel sağlığımıza verdiğimiz önem konusunda giyilebilir cihazlara bir teşekkür borçluyuz. Çünkü bu teknolojik ürünler; fiziksel aktivitelerimizden uyku kalitemize, kalp atış hızımızdan oksijen değerimize kadar birçok veriyi eş zamanlı olarak ölçebiliyor ve ters giden bir değişim olduğunda bizi uyarıyorlar. Böylece birçok hastalığın erken tespiti de mümkün olabiliyor.
Sağlık verilerimizi depolamakla kalmıyor uzaktaki kullanıcıların da bunları görmesine izin veriyorlar. Giyilebilir teknolojilerle uyumlu olan gelişmiş uygulamalar sayesinde doktorlar sağlığımızdaki değişiklikleri uzaktan ve gerçek zamanlı olarak görebiliyorlar. Bu ise hastane ziyaretlerimizin azalmasında önemli rol oynuyor. Ayrıca kendi sağlığımızı yönetmek konusunda giderek profesyonelleştiğimiz bir gerçek.
Gelecekte hangi sektörlerde kullanılabilirler?
Dijital dönüşümün etkisiyle giyilebilir teknolojileri farklı sektörlerde daha çok görmeye başladık. Dünya çapında bazı oteller konuklarının taleplerini giyilebilir cihazlar üzerinden bildirmelerine olanak veriyor. Oda anahtarı görevi de gören bu teknolojiler kullanıcılara güvenilir ve konforlu bir konaklamanın kapılarını aralıyor.
Giyilebilir cihazlar seyahat endüstrisinde de varlığını iyiden iyiye hissettiriyor. Bazı ulaşım şirketleri yolcularının ihtiyaçlarını akıllı teknolojiler aracılığıyla bildirmelerine imkân sağlıyor. Müşteriler akıllı cihazlarını iletişim amacının dışında bilet ve ödeme yöntemi olarak da kullanabiliyor.
Çalışan sağlığı ve güvenliğinde de giyilebilir teknolojilerin önemli bir işlev edindiğini söyleyebiliriz. Özellikle yüksek risk sınıfına giren işletmelerde çalışanlar izlenerek sağlık verileri anlık olarak takip edilebiliyor. Bu durum ayrıca yaralanma ve sağlığın bozulması gibi olumsuz durumların erken tespitinde de önemli rol oynayabilir.
Özetle söylemek gerekirse giyilebilir teknolojiler bir aksesuar olmanın ötesine geçerek hayatımızda her geçen gün daha fazla yer kaplıyor. Sağlığımızı takip ederken aynı zamanda teknolojiyle iç içe, çok daha bilinçli bir yaşam sürmemize ön ayak oluyorlar. Diğer taraftan ölçüm güvenilirliğini ve fonksiyon kapasitesini sürekli artırarak çok çeşitli alanlarda karşımıza çıkmayı başarıyorlar. Bugün geldiğimiz noktada dijitalleşme ve sağlıklı yaşam trendinin hızlı yükselişine bakılırsa giyilebilir teknolojilerin uzunca bir süre daha hayatımızda olacağı açık.