Firmanızın faaliyetlerinin piyasalardaki dalgalanmalardan etkilenmemesi için türev ürünleri kullanabilirsiniz.
Forward işlemleri sayesinde vadeli piyasalarda döviz alım-satım işlemlerinizi güvenle gerçekleştirebilirsiniz.
Forward, farklı döviz ve para birimlerinin ileri bir tarihte, bugünden belirlenen kurlar ve pariteler üzerinden alınıp satılmasını sağlayan bir türev sözleşmesidir. İhracat ya da ithalat yapan firmaların, döviz kurlarındaki dalgalanmalardan oluşabilecek risklerini azaltır. Forward ile döviz üzerinden alacak ve borçlarınızı değişken ve riskli piyasa ortamında güvenceye alır, kur riskinden korunursunuz.
Garanti BBVA Kurumsal Internet ile, minimum 3.000 USD ve muadili döviz tutarlarında, geniş yelpazedeki kur ve pariteler üzerinden işlem yapabilirsiniz.
Forward işlemi nedir?
Forward işlemleri, ileri bir tarihte para değişiminin gerçekleşmesi için bugünden kur cinsi, miktar, vade ve kur seviyesi (fiyat) belirlenerek sözleşmeye bağlanan işlemlerdir.
Güncel fiyattan yapılacak spot döviz alış/satış işlemlerinden farklı olarak forward işlemlerinde, döviz alım-satımı fiyatları vadelere göre bugünden belirlenmiştir ve ileri bir vadede gerçekleşmesi için yapılır.
Sözleşme yapıldığı anda taraflardan biri belirlenen tarihte, belirlenen kur üzerinden sözleşmede belirlenen miktarda dövizi almayı, diğer taraf ise belirlenen şartlarda ilgili miktarda dövizi satmayı taahhüt eder.
Müşteri tarafından sözleşmede yer alan taahhüt yerine getirilmez ise banka tarafından para takasının gerçekleşmesi amacıyla kredilendirme süreci başlatılacaktır. Forward sözleşme taahhüdünü yerine getirmeyen müşteri, güncel piyasa koşulları ile kullandırılacak olan krediyi ödemek ile yükümlü olacaktır.
Forward işlemlerini Kurumsal İnternet üzerinden yapabilmek için neler gereklidir?
KOBİ ve Ticari müşterilerimiz Kurumsal Internet üzerinden forward işlemi yapılabilmesi için aşağıdaki şartların sağlanması gerekmektedir.
Kredi çalışması, sözleşme imzalanması, yetkilendirme formu ve detaylı bilgi almak için şubeniz ile iletişime geçebilirsiniz.
Forward işlemlerinde hesaplama nasıl yapılır?
Vadeli döviz kur fiyatları, güncel spot döviz fiyatına ve seçilen vadeye göre değişkenlik gösterir. Vadeli döviz kurunun hesaplanması, seçilen döviz cinsine ait güncel spot kur üzerine vade farkının eklenmesi ile bulunmaktadır. Forward fiyatları ileri vadeli bir kur tahmini değildir.
Forward işlemleri iptal edilebilir mi?
Forward işlemleri bir sözleşmeye bağlıdır ve sözleşme hükümlerince bir işlem meydana gelmektedir. Sözleşme gereğince, taraflar tarafından mutabık kalınan vadede, sözleşmede belirtilen tutar ve fiyata göre tarafların taahhütlerini yerine getirmesi gerekmektedir. Bu nedenle yapacağınız forward işleminin iptal edilmesi mümkün olmamaktadır.
Forward işlemleri erken kapatılabilir mi?
Forward işlemlerinizi sözleşmede belirtilen fiyat ile gerçekleşmesi suretiyle, sözleşmede yer alan tutarın tamamını veya bir kısmını vadeden önce kapamak mümkündür. İki tip erken kapama yöntemi mevcuttur.
Erken kapama günündeki güncel spot kur göre maliyet hesaplaması yapılır, bu maliyet müşterimize ödenir veya müşterimizden tahsil edilir. Erken kapama işlemlerinizi, forward yaptığınız işlem günü veya forward işleminizin vade günü dışında kalan günlerde gerçekleştirebilirsiniz. Detaylı bilgi için şubelerimizden destek alabilirsiniz.
Forward işlemleri vadesinde nasıl kapatılır ?
Forward işlemlerinizi sözleşmede belirtilen fiyat ile gerçekleşmesi suretiyle, sözleşmede yer alan tutarın tamamını vadede kapama yapılması gerekmektedir. İki tip kapama yöntemi mevcuttur. Vadeden bir gün öncesine kadar kapama için teslim tipi değişikliği yapılabilinir.
Swap işlemi nedir?
Swap işlemi, iki tarafın belirli bir zaman dilimi içinde farklı para birimlerini ve/veya farklı faiz ödemelerini karşılıklı olarak değiştirdikleri bir takas sözleşmesidir. Sözleşmenin unsurları arasında, takas edilecek varlık veya varlıkların tanımı, her bir varlığa uygulanacak sabit veya değişken faiz oranı ve ödeme tarihleri sayılabilir. Swap piyasasında ağırlıklı işlem gören swaplar Döviz Swap'ları ve Faize dayalı Swap Sözleşmeleridir. Ürünler genellikle nakit akışlarını ve faiz yükümlülüklerini yönetmeyi hedefleyen kurumlar tarafından tercih edilir.
Özellikleri nelerdir?
Opsiyon işlemi nedir ?
Alıcısına, belirli bir finansal varlığı önceden belirlenmiş bir vadede, önceden belirlenmiş bir fiyattan, Alma (call) veya Satma (put) hakkı veren, satıcısına ise alma veya satma yükümlülüğü doğuran bir anlaşmadır. Opsiyon primi; vade, fiyat (spot ve exercise), volatilite ve piyasadaki faiz oranları göz önüne alınarak hesaplanır.
Kimler için uygun?