Copyright © 2024, T. Garanti Bankası A.Ş
Tatlı su kaynakları gittikçe azalıyor, kuraklık oranları artıyor, dünya kırmızı alarm vermeye başladı. Şu sıralar pandemi gündemiyle meşgul olan dünyamızın ufkunda bambaşka bir kriz daha var: Su sorunu…
Pandemi sürecinde hijyen şartları gereği su tüketiminin artış gösterdiğini biliyoruz. Hâlihazırda zaten gündemimizde yer eden su sorunu, pandemiyle birlikte daha fazla göz önünde olmaya başladı. Yerkürenin %70'i sudan oluşmasına rağmen, tatlı su oranımız %2,5 civarında. Dünya nüfusunun dörtte biri yeterli içme suyuna sahip değil, bu sayının 400 milyonunu çocuklar oluşturuyor. Her yıl 1 milyon 800 bin çocuk temiz suya erişemediği için hayatını kaybediyor.(1) Milyonlarca kadın, her gün yaklaşık dört saatini evine su taşımak için harcıyor. Dünyanın her yerinde su seviyesi gittikçe düşüyor. En verimli havzalardan biri olan Hindistan’daki Ganj Havzası’nın yeraltı su seviyesi, sulama çalışmaları ve artan nüfus nedeniyle yılda 6 cm’e kadar düşüyor. Tüm bu verilerden de anlaşılacağı gibi su krizi, günümüzün en önemli evrensel problemlerinden biri haline geldi.
Bugün Orta Doğu ülkelerinden Irak, Ürdün, Kuveyt, Libya, Suudi Arabistan, Mısır, İran, Tunus, Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen ve Bahreyn, yağış oranının azlığı nedeniyle ciddi su sıkıntısı çekiyor. Türkiye, sanıldığının aksine su açısından zengin bir ülke değil. WWF’in Türkiye’nin Su Riskleri Raporu’na (2) göre ülkemiz, kişi başına düşen 1.519 m³’lük su miktarı, artan nüfusu, gelişen ekonomisi ve büyüyen şehirleri ile su sıkıntısı çeken ülkeler arasında yer alıyor.
Son araştırmalara göre 2016 yılında Türkiye’deki su kullanımı miktarı 60,4 milyar m³ olarak tespit edilirken, aynı yıl ülkemizde kullanılan toplam suyun %18,4’ünün sanayide, %10,3’ünün içme-kullanmada, %71,3'ünün ise tarımsal sulamada tüketildiği görülüyor. 2016 yılındaki Türkiye'deki toplam su kullanımının %71,3'ünü ise tarımsal sulama oluşturuyor.
21. yüzyılda su sorunu: Temel sebepler
21. yüzyıldan itibaren sanayileşme, iklim değişikliği, nüfus gibi etkenler, dünyadaki su kaynaklarının azalmasında belirgin rol oynadı ve su sorunu, bu etkenlere paralel bir şekilde artış gösterdi. Su kaynaklarının içinde bulunduğumuz yüzyılda daha da azalmasının nedenlerini birkaç maddede açıklamak mümkün.
Böylece lokal olarak alınan bu önlemlerle, dünya çapındaki su tüketimi kontrolünün sağlanması mümkün olabilir.(5)
Bireysel olarak ne yapabiliriz?
Su sorununa karşı duyarlı olmakla bu konuda ilk adımı atmış oluyoruz. Bu duyarlılık elbette birtakım sorumlulukları da beraberinde getiriyor. Su tasarrufu konusunda size rehber olabilecek birkaç önerimiz var!
Maddelerde WWF Türkiye'nin Su Tasarrufu Rehberi’nden yararlanılmıştır.
Sosyal medya hesaplarımızda düzenlediğimiz farkındalık hareketine #SürdürülebilirAlışkanlıklar etiketiyle katılarak, su tasarrufu konusundaki duyarlılığınızı göstermeye ne dersiniz? Gelin hep birlikte, su tasarrufuna katkıda bulunalım!
Kaynak:
(2) http://awsassets.wwftr.panda.org/downloads/turkiyenin_su_riskleri__raporu_web.pdf
(3) http://www.tskb.com.tr/i/assets/document/pdf/TSKBBAkis_SUYeniElmas_Subat2019.pdf
(4) http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=30567)
(5) https://tasam.org/tr-TR/Icerik/1708/yasamin_ana_unsuru_ve_su_sorunu
(6) http://bianet.org/bianet/saglik/222444-wwf-turkiye-den-su-tasarrufu-rehberi