Copyright © 2024, T. Garanti Bankası A.Ş
Daha çok tüketmek, daha çok kullanmak, daha hızlı olmak ve daha ‘’çok’’ insan için düzenlenmiş bir yaşam… Tüketim ve yaşam şeklimizde yeryüzünde olduğumuzu, dünyanın sadece bize ait olmadığını unutuyoruz. Yarını düşünmeden, bugünkü isteklerimize göre hareket ediyor, kendimizi gezegenin en üstün yaşam formu olarak kodluyoruz. Bu yaşam şekliyle, dünyaya bıraktığımız zararlı atıkların oranı her geçen gün artıyor. Her geçen gün çevreye daha fazla zarar veriyor, kendi türümüzle kalmayıp, diğer canlıların yaşam alanlarına da zarar veriyoruz.
Neyse ki aramızda bu konuda endişeli olanlar da yok değil. Özellikle son yıllarda sıfır atık kurallarıyla yaşayan, bunu hayatının merkezine koyan bireylerin sayısı arttı. Sıfır atık konusunda geniş bilgi elde edebileceğiniz, belgeselleri ve kitapları sıraladık.
Uygunsuz Gerçek - An Inconvenient Truth (2006)
Çevre kirliliğiyle ilgili öne çıkan bu Oscar’lı belgesel, 45. Amerika Birleşik Devletleri Başkan Yardımcısı Al Gore’un küresel ısınmayla ilgili bilinçlendirme kampanyasına ilişkin bir çalışma. Yönetmenliğini Davis Guggenheim'ın üstlendiği belgesel, küresel ısınma probleminin dünyayı zannedilenden çok daha kısa bir zaman diliminde büyük felaketlere sürükleyeceğini göstermeye çalışıyor. Belgeseli izledikten sonra hem sıfır atık hem de küresel ısınma konusunda daha fazla bilinçlenecek, bir an önce harekete geçmek isteyeceksiniz.
IMDB Puanı: 7,4
Kral Mısır - King Corn (2007)
Aaron Woolf yönetmenliğindeki King Corn, ABD’deki mısır üretim zincirine odaklanıyor. Belgeselde, önceleri aile çiftliklerinden çıkan mısırların, zamanla nasıl büyük bir endüstriyel ağın parçası olduğunu ve bu zincirin atıklara nasıl katkıları olduğunu görüyoruz. ABD’de fast food dâhil olmak üzere birçok gıda sektöründe kullanılan mısır şurubunun zararlarına da odaklanan belgesel,
IMDB puanı: 7,0
Zararsız Adam - No Impact Man: The Documentary (2009)
Bir aile tüketim odaklı yaşamı terk edip, bir sene boyunca çevreye hiç etki bırakmadan nasıl yaşayabilir? Colin Beavan ve Michelle Conlin’in gerçek yaşam öyküsünü izlediğimiz No Impact Man, sıfır atıkla yaşamanın nasıl olduğunu gözlemlemek için oldukça uygun bir belgesel. Yeni bir şey satın almadan durabilir miyiz? Elektrik aletleri olmadan hayat devam edebilir mi? İş dünyası, asansör kullanmadan bir gün geçirebilir mi? gibi sorularla izlediğimiz belgesel, sıfır atıkla yaşamanın mümkünlüğüne odaklanıyor.
IMDB puanı: 6,7
Vazgeçiyoruz - Bag It (2010)
Plastik malzemelerin karaya, denize ve insan vücuduna olan zararlarına odaklanan belgesel, çocuk sahibi olmak isteyen bir çifti merkezine alıyor. Plastiğin çocukların gelişimi üzerindeki olumsuz etkilerini gösteren Bag It’te, plastikte yer alan kimyasal içeriklerin erkek kısırlığı, diyabet, obezite, dikkat eksikliği gibi rahatsızlıklara sebep olduğu savunuluyor. Jeb Berrier’in yaşadıklarını izlediğimiz belgesel, daha çok plastiğin insanlar üzerindeki fizyolojik etkilerine odaklanarak,sıfır atıklı yaşamın önemine değiniyor.
IMDB puanı: 7,5
Buraya Al Gore’un An Inconvenient Truth belgeselini de eklesek mi? En çapıcı Oscarlı belgesellerden biri.
Şimdi de sıfır atık konusunda derinlemesine bilgi elde edebileceğiniz yazılı kaynaklara göz atalım!
Sıfır Atık İçin 101 Yol - Kathryn Kellogg
Azaltmak ve tekrar kullanmak ne anlama geliyor? Geri dönüşüm tek başına yeterli olur mu? Plastik tüketimini nasıl reddedebilirim, alternatifleri neler? Kompost nasıl yapılır? Sıfır atık prensiplerine göre yaşayan yazar Kathryn Kellogg, sıfır atık tavsiyelerini 101 başlık altında sıralıyor. Bu tavsiyelerle hem sıfır atık konusunda bilinçlenecek hem de tasarruf planınıza yön verebileceksiniz.
Sıfır Atık: Tüketim Kültürü ve Gıda İsrafı - David Evans
David Evans’ın kaleme aldığı kitap, üretim aşamasından çöpe ulaşana kadar geçen zamanda gıdaların yolculuğunu anlatıyor. Evans kitabında, aldığımız gıdaların henüz kullanılmadan nasıl atığa dönüşebildiğini sorguluyor. Besinleri yiyeceğimizden fazla miktarda pişirmek ve bunların atığa dönüşmesinin çevreye zararlarının incelendiği kitapta, ünlü sosyolog ve antropologların konuyu destekleyen teorilerine de yer veriliyor. Sıfır Atık: Tüketim Kültürü ve Gıda İsrafı, gıdaların ‘’atık’’ ve fazlalık olma durumunu detaylı bir şekilde masaya yatırıyor. Sıfır atık konusunda kendinize bir yol haritası oluşturmak istiyorsanız bu kitap tam size göre.
Sıfır Atık Ev - Bea Johnson
Reddet, Azalt, Yeniden Kullan, Geri Dönüştür, Çürüt! Bea Johnson’ın kitabı Sıfır Atık Ev, beş ayrı evreye ayrılan sıfır atık prensiplerini, ev yaşamlarımıza nasıl adapte edebileceğimizi anlatıyor. Tüketimi sınırlandırmak ve gerçekten ihtiyacımız yoksa almamak/reddetmek, fazla eşyalarımızı, ürünlerimizi elden çıkarmak veya azaltmak, yeniden kullanamadığımız eşyaları geri dönüştürmek gibi adım adım uygulanabilecek yöntemler, kitapta detaylı bir şekilde anlatılıyor. Sıfır atıklı yaşama evlerimizden başlamamız gerektiğin düşünürsek, Bea Johnson’ın kitabı hepimiz için iyi bir rehber olabilir.