Copyright © 2024, T. Garanti Bankası A.Ş
Yaratıcı bir fikriniz mi var? Bu fikrinizle bir değer yaratmak mı istiyorsunuz? Kendi işinizin patronu olmayı mı hayal ediyorsunuz? Fark yaratmak için bazı riskler almaya hazır mısınız? O zaman girişimcilik dünyasına hoş geldiniz! Girişimcilik günümüzün en popüler konularından biri haline gelmiş durumda. Girişimcilerin sayısı her geçen gün artış gösterdiği gibi kendi şirketlerini kurmayı hedefleyenler de bir o kadar fazla. Şirket sahibi olmak isteyen girişimciler için şirket türleri arasında şahıs şirketi öne çıkıyor. Gelin şahıs şirketi nedir, nasıl kurulur birlikte bakalım.
Şahıs şirketi nedir?
Şahıs şirketi, kuruluşunun basit ve hızlı olması nedeniyle girişimciler tarafından daha fazla tercih edilen bir şirket türü. Genellikle tek kişi tarafından kurulsa da az sayıda ortak ile de kurulabiliyor. Ancak ortaklardan biri paylarını devretmek ya da satmak istediğinde şirketin tüm ortaklarının bu işleme onay vermesi zorunlu olduğu için genellikle tek bir kişi tarafından kurulduğunu söyleyebiliriz. Ortakların hepsinin gerçek kişi olduğu şahıs şirketlerinde şirket borçlarından tüm ortaklar sorumlu oluyor.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’na göre “Kolektif” ve “Komandit” olmak üzere iki çeşit şahıs şirketi bulunuyor. Gelin bu iki şahıs şirketini inceleyelim.
Türkiye’de Şirket Kurmak adlı kitapçıkta da belirtildiği gibi; yalnızca gerçek kişilerin ortak olabildiği kolektif şirket en az iki ortakla kurulabiliyor. Şirketin ortaklarının şirket alacaklılarına karşı ikinci dereceden sınırsız sorumlu olduğu kolektif şirketlerde sermaye şartı yok ve şirket ortaklarından her biri ayrı ayrı şirketi yönetme hakkına ve görevine sahip. Ancak, şirket sözleşmesiyle veya ortakların çoğunluğunun kararıyla yönetim işleri ortaklardan birine, birkaçına veya tümüne verilebiliyor.
Komandit şirkete gelecek olursak; adi komandit şirket ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket olmak üzere iki çeşit bulunuyor. Burada adi komandit şirketin bir şahıs şirketi, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketin ise sermaye şirketi olduğunu belirtelim. Biri komandite (sınırsız sorumlu) ortak, biri komanditer (sınırlı sorumlu) ortak olan en az iki kişi tarafından kurulabilen komandit şirketlerde komandite ortaklar yalnızca gerçek kişi, komanditer ortaklar ise gerçek veya tüzel kişi olabiliyor.
Nasıl kurulur? Hangi evraklar gerekli?
Şahıs şirketi kurmak için ilk olarak bazı evrakların toplanması ve bunların vergi dairesine teslim edilmesi gerekiyor. Teslim işlemi şahsen veya bir mali müşavir ile anlaşılıp vekalet verilerek de yapılabiliyor. Vergi dairesine teslim edilmesi gereken evrakları şöyle sıralayabiliriz:
Tüm bu adımların ardından vergi dairesi tarafından denetlendikten sonra şartlar uygun bulunursa şirket kısa sürede kurulabiliyor. Şirket tescili yapıldıktan sonra ise vergi hesap numarası için başvuruluyor, vergi levhası ve yazar kasa levhası, ardından gider pusulası, irsaliye ve fatura belgeleri alınıyor. Sicil gazetesine ilan veriliyor ve ilgili ticaret odasına kayıt yaptırıldıktan sonra iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı çıkartılıyor. Son olarak SGK ve Bağ-Kur işlemleri yapılıyor.
Hayatımızın dijitalleştiği şu günlerde internetten şahıs şirketi kurmanın da mümkün olduğunu söyleyelim. Vergi dairesine gitmeden, İnteraktif Vergi Dairesine e-Devlet şifresi ile giriş yapıldıktan sonra gerekli adımlar izlenerek kuruluş işlemleri gerçekleştirilebiliyor. Ayrıca şirket kuruluşları ülkemizde dijital dönüşüm sürecinin en önemli projelerinden biri olan MERSİS ile de yapılabiliyor. Bunlara ek olarak şahıs şirketi kurmak için yaş sınırının 18 olduğunu da belirtelim.
Gördüğünüz gibi şirket sahibi olmak isteyen girişimciler için şahıs şirketi kurmak oldukça hızlı ve kolay. Tam da buraya minik bir not düşelim: Garanti BBVA’da girişiminiz için birçok destek bulabilmeniz mümkün. Örneğin; Garanti BBVA Partners girişim hızlandırma programı ile girişimcilere destek veriyoruz.
Şahıs şirketi kurarken dikkate alınması gereken önemli bir husus, çalışanların maaşlarının nasıl ödeneceğidir. Çalışanların maaşlarını Garanti BBVA'dan almalarını sağlamak, pek çok avantajı beraberinde getirir. Bu avantajlar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız, Maaşım Garantide sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Çalışanlarınızın maaşlarını Garanti BBVA üzerinden almaları, sadece maddi güvence sağlamakla kalmaz, aynı zamanda onları geleceğe daha güvende ve emeklilik için daha hazır hale getirir. Garanti BBVA'nın BES otomatik katılımı hizmeti, çalışanlarınızın gelecekteki emekliliklerini düşünmelerine yardımcı olur. BES otomatik katılımıyla, çalışanlarınız kolayca tasarruf yapabilirler. Bu sistem sayesinde maaşlarının bir bölümü otomatik olarak Bireysel Emeklilik hesaplarına aktarılır. Bu tasarruflar, uzun vadede finansal güvence sağlamalarına yardımcı olur ve emeklilik dönemlerini daha konforlu hale getirir. Daha fazla bilgi ve BES otomatik katılım avantajları için Garanti BBVA Otomatik Katılım sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Çalışanlarınızın geleceği için doğru adımı atmalarına yardımcı olun ve finansal güvencelerini artırın
Avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Her konuda olduğu gibi şahıs şirketlerinin de bazı avantajları ve dezavantajları bulunuyor. Öncelikle avantajlarından başlayalım:
Dezavantajlarını ise şöyle sıralayabiliriz:
Artık şahıs şirketi nedir, nasıl kurulur, avantajları ve dezavantajları nelerdir bildiğinize göre; siz de yaratıcı fikriniz ve girişimci ruhunuzla fark yaratıp kendi işinizin patronu olmadan önce tüm bu unsurları göz önünde bulundurabilir ve şahıs şirketi kurup kurmamaya karar verebilirsiniz.
__________
Burada yer alan yazılar, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım, birikim ya da tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.