Copyright © 2024, T. Garanti Bankası A.Ş
Zaman tasarrufu, farklı ürün alternatiflerine erişim, evinizden çıkmadan satın alma sürecini kolaylaştırma gibi avantajları olduğu için birçoğumuz mağazadan alışveriş yerine online alışverişi tercih ediyoruz. Kasım ayında da indirim sezonu açılıyor. Yani online alışverişlerin en yoğun olduğu dönem geldi çattı. Tüketicilerin online alışveriş alışkanlıkları değiştikçe ve küresel e-ticaret pazar payı arttıkça, ödeme yöntemleri de onunla birlikte değişiyor. Online alışveriş yaparken dijital cüzdanlar, kredi kartları, sanal kartlar, havale, EFT gibi birçok ödeme yöntemi mevcut. Tüm bunlar arasından hangisi size daha uygun diye hiç düşündünüz mü? Haydi gelin bu ödeme yöntemlerine daha yakından bakalım.
Online ödeme yöntemleri nelerdir?
Banka ve kredi kartı ile ödeme: Online alışveriş dahil neredeyse tüm alışverişlerimizde banka kartı veya kredi kartıyla ödeme yapmayı tercih ediyoruz. Çünkü banka ve kredi kartları online ödeme yapmanın en kolay ve güvenli yollarından biri. Banka kartıyla ödemede bir satın alma sonrasında tutar banka hesabınızdan düşer ve bu satıcının hesabına aktarılır. Kredi kartıyla ödemede ise, çalıştığınız banka tarafından verilen limitle mal ve hizmet satın alabilirsiniz. Tutar kredi kartı limitinizden düşer. Kredi kartınızla hesap kesim tarihine kadar yapacağınız harcamalar, ekstrenize dönem borcu olarak yansır. Kartınızın son ödeme tarihinde ise bu borcun tamamını veya asgari ödeme tutarını ödersiniz.
Havale ve EFT ile ödeme: Kredi kartınızı online alışverişlerinizde kullanmak istemiyorsanız sizin için alternatif bir ödeme yöntemi var: Havale ve EFT. Havale yapmak için banka hesabınızda bulunan parayı, yine aynı bankadaki alıcının hesabına gönderebilirsiniz. Burada gönderenle alıcının aynı bankada hesabı olması gerekir. Havale işlemi için alıcının IBAN veya hesap numarasına tutarı aktarabilirsiniz. Havale ile ödemelerinizi internet, mobil, ATM veya banka şubeleri aracılığıyla yapabilirsiniz. Açılımı Elektronik Fon Transferi olan EFT ile bankalar arası para transferi yapabilirsiniz. Havaleden farkı, EFT ile ödemelerde alıcı ve gönderen farklı bankalarla çalışabilir. EFT yapmak için alıcı kişinin/kurumun adı, banka şubesi ve hesap numarasını yazabilirsiniz. Bunun yanı sıra alıcının adı, soyadı ve IBAN numarasını belirtilerek de yapabilirsiniz. Ayrıca Garanti BBVA Mobil’den Garanti BBVA veya başka banka hesaplarına, uygulamaya kamera kullanım izni verilerek QR ile para transferi işlemi de yapılabilir.
Sanal kart ile ödeme: Online alışveriş yaparken güvenlik nedeniyle kart bilgilerinizi paylaşmaktan çekiniyor musunuz? O zaman ödeme yöntemleri arasından sanal kart tam size göre. Mevcut kredi kartınıza bağlı olarak oluşturabileceğiniz sanal kartınızı tıpkı kredi kartı gibi kullanabilirsiniz. Yapacağınız alışveriş tutarını mevcut kredi kartınızdan sanal kartınıza aktarabilir, hatta harcamalarınızı taksitlendirebilirsiniz. Tek bir alışveriş için bile oluşturulabileceğiniz bu kart için dilediğiniz gibi limit belirleyebilirsiniz. İstediğiniz zaman silebileceğiniz bu kartı tüm yurt içi ve yurt dışı internet alışverişlerinde kullanabilirsiniz. Garanti BBVA İnternet ve Mobil’den veya BonusFlaş’tan Garanti BBVA sanal kartlarına başvurabilirsiniz.
Dijital cüzdan ile ödeme: e-cüzdan olarak da bilinen dijital cüzdan, banka ve kredi kartı gibi finansal araçların tek bir yerde tanımlandığı yazılım tabanlı bir sistem. Ödeme bilgilerinizi ve şifrelerinizi güvenli bir şekilde saklayan dijital cüzdan, online alışverişlerinizin daha hızlı olmasını sağlar. Banka hesabınızı dijital cüzdanınıza bağladıktan sonra, bu şekilde online ödeme yapmayı seçerseniz dijital cüzdan sayfasına yönlendirilirsiniz ve satın alma işlemini tamamlamak için şifrenizi girmeniz yeterli olur. Örneğin GarantiBBVA’nın BonusFlaş’ı üzerinden web ve mobil ödemelerinizde kart bilgilerinizi paylaşmadan ödeme yapabilirsiniz. Mobil ödeme sistemleriyle birlikte de kullanabileceğiniz dijital cüzdanlar, online alışverişlerde her seferde kimlik bilgilerinizi ve kredi/banka kartı bilgilerinizi girme ihtiyacını ortadan kaldırdığı için ödeme yöntemleri arasında oldukça avantajlı. 2025 yılına kadar, tüm e-ticaret harcamalarının yarısından fazlasının (yüzde 53) dijital cüzdanlarla yapılmasının beklendiğini de belirtelim.
Alışveriş kredisi ile ödeme: Online alışverişlerinizi rahatlıkla yapabilmek için çalıştığınız bankanın size sunduğu alışveriş kredisinden de yararlanabilirsiniz. Alışveriş kredisini bankanızla anlaşmalı firmalardan yapacağınız tüm alışverişlerde kullanabilirsiniz. Garanti BBVA Mobil veya Garanti BBVA İnternet üzerinden alışveriş kredisi başvurusunda bulunabilir, ödemelerinizi size özel taksit imkânlarıyla kolaylıkla yapabilirsiniz.
Temassız ve mobil temassız ödeme: Tüm alışverişlerinizde olduğu gibi online alışverişlerinizde de temassız ve mobil temassız ödeme yöntemini kullanabilirsiniz. Kapıda ödeme yapmak istiyorsanız temassız ödeme özelliğine sahip kredi kartları ve POS cihazlarıyla şifre girmeden, kartınızı cihaza yaklaştırarak kolayca ödeme yapabilirsiniz. Cep telefonunuzu kredi kartı gibi kullanmanızı sağlayan mobil temassız ödeme yapmak için de kredi kartınızı cep telefonunuza tanımlamanız ve mobil ödeme açma işlemi yapmanız gerek. Bu yöntemle de yine kartınızın şifresini girmeye gerek kalmadan telefonunuzu POS cihazına yaklaştırarak telefonla temassız ödeme işlemini tamamlayabilirsiniz.
Tüm bu ödeme yöntemleri arasından hangisinin size uygun olduğuna karar verdiyseniz keyifli alışverişler!
__________
Burada yer alan yazılar, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım, birikim ya da tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.