Copyright © 2024, T. Garanti Bankası A.Ş
Para göndereceğimiz zaman günlük hayatta en çok duyduğumuz klasik soru şu olur: Havale mi, EFT mi? Bankacılıkta en sık yaptığımız işlemlerden biri para transferleri olsa da bu iki kavram genelde birbiriyle karıştırılır. Haydi bu kafa karışıklığını gidermek için EFT nedir, EFT nasıl yapılır, EFT ile havale arasındaki farklar nelerdir, EFT saatleri ne anlama gelir öğrenelim.
EFT’nin açılımı Elektronik Fon Transferi’dir ve bankalar arası transferi ifade eder. Kısaca A bankasındaki bir hesapta bulunan paranın, B bankasındaki bir hesaba gönderilmesidir. Alıcı ve gönderici farklı bankalarla çalışabildiği gibi, gönderici başka bankalarda bulunan kendisine ait hesaplara da EFT aracılığıyla para transferi yapabilir. Farklı bankalardaki kredi kartı, fatura ve kira gibi ödemeleri için de EFT kullanılabilir.
EFT, sadece yurt içinde yapılan TL birimli işlemdir. Banka şubeleri, internet, mobil, telefon ve ATM üzerinden gerçekleştirilebilir.
EFT işlemleri, alıcı kişinin ya da kurumun adı, banka şubesi ve hesap numarası yazılarak ya da alıcının adı, soyadı ve IBAN’ı (International Bank Account Number) belirtilerek yapılır.
TCMB ve BKM’nin sunduğu yeni altyapı olan “Kolay Adres” ile beraber IBAN bilgisi yerine cep telefonu, kimlik numarası, vergi numarası, e-posta, pasaport numarası eşleştirilmesi de yapılabilir hale gelmiştir. Mobil Bankacılık kullanıcısı bireysel müşterilerimiz Kolay Adres tanımı sayesinde cep telefonu, kimlik, vergi, pasaport numaralarını ya da e-posta adreslerini IBAN ile eşleştirerek FAST ile para gönderme işlemlerini 7/24 gerçekleştirebilir. Garanti BBVA Mobil kullanıcısı tüzel müşterilerimiz ise cep telefonu ve vergi kimlik numaralarına ek olarak e-posta adresleri ile bu servisten yararlanabilir. Henüz müşterimiz değilseniz Garanti BBVA Mobil’den online banka hesabı açma işleminizi gerçekleştirebilir, anında müşterimiz olabilirsiniz.
Dijitalden veya ATM üzerinden EFT işlemi yapmak için; ‘Para transferleri’ ekranından 'EFT' seçildikten sonra alıcı ismi ile hesap bilgileri ve transfer edilecek tutar girilir. Bir sonraki ekranda EFT işlemi için alınacak ücret belirtilir ve onay istenir. İşlemi gerçekleştirmek için paranın gönderileceği hesabın bakiyesi, transfer edilmesi istenen tutarı ve işlem ücretini karşılamalıdır.
EFT işleminde paranın bir diğer hesaba ulaşma süresi bankalar arası yoğunluk ve teknik detaylar nedeniyle değişiklik gösterebilir. Transfer süresi 30 dakikayı bulabilir.
Bu transfer işleminin en önemli ayrıntılarından biri mesai saatidir. “Kolay Adres” ile başka bankaya 20.000 TL’ye kadar olan transfer işlemlerinizi artık 7/24 yapabilirsiniz. Ancak banka şubeleri üzerinden EFT yapmak için mesai saatlerini takip etmek gerekir. Hafta sonlarında ya da resmî tatillerde EFT para gönderme işlemi yapılamaz. Bunun nedeni EFT işlemlerinin Merkez Bankası tarafından kontrol edilip onaylanmasıdır. Örneğin Garanti BBVA'daki EFT işlemleri, resmî tatiller dışında, hafta içi 08.00-17.15 saatleri arasında gerçekleştirilir.
‘Geç EFT’ olarak adlandırılan bir işlem de vardır. Bu, bankaların mesai saatleri dışında gerçekleşebilen bir işlemdir. Ancak Geç EFT işleminin de bankalar arasında değişkenlik gösterebilen bir zaman sınırlaması bulunur. Ayrıca Geç EFT işlemlerinde genelde transfer limiti uygulanır ve işlem ücreti EFT’den farklı olabilir.
Temel iki fark, bankalar ve zaman konusunda kendini gösterir:
Artık “EFT nedir?”, “EFT nasıl yapılır?” gibi soruların cevaplarını bildiğinize göre bir sonraki para transferinizi tereddütsüz yapabilirsiniz. EFT işlemleri ile ilgili olarak içeriğimizde detaylı bilgiler sunduk.. Eğer ödeme yapma veya talep etme konusunda daha farklı bir yöntem arıyorsanız, Garanti BBVA'nın "Ödeme İste" özelliğine göz atabilirsiniz. Garanti BBVA Mobil ve İnternet Bankacılığı üzerinden erişilebilen bu özellik sayesinde, tanıdıklarınızdan kolayca para transferi talepleri oluşturabilir ve sizden istenen ödemeleri gerçekleştirebilirsiniz.
____________________________
Burada yer alan yazılar, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım, birikim ya da tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.