Copyright © 2024, T. Garanti Bankası A.Ş
Evliliğe “Evet” demek bireylerin hayatındaki en önemli kararlardan biri olduğu kadar, finansal açıdan da büyük bir adımdır. Aynı zamanda bu pek çok çift için birlikte karmaşık finansal kararlar alma yolundaki ilk deneyimdir. Herkesin evliliğe dair hayalleri, istekleri ve imkânları farklı olsa da düğün planlamasında ortak bir noktaları var: Bütçe yönetimi. Çünkü “Tatlı bir telaş” diyebileceğimiz bu süreç heyecanlı, keyifli ama bir o kadar da sürprizli olabilir, planladıklarınızın dışında beklenmedik harcamalar da kapınızı çalabilir. İyi bir bütçe yönetimi ise hem mutluluğunuzu katlar hem de hayatınızın bu dönemine doğru finansal temelde başlamanıza yardımcı olabilir. İşte büyük gününüzü finansal açıdan da güzelleştirecek birkaç tüyo:
Her işin başı plan
Finansal adımlarımızın hepsi bütçe oluşturmakla başlar. Aynen aylık bütçemiz gibi evlilik ve düğün hazırlıkları sırasında oldukça net, kapsamlı ve gerçekçi bir plan hazırlamak gerekir. Evlilik hazırlığı çok fazla harcama kaleminin bir arada bulunmasını gerektirir. Yaşayacağınız evi satın almak veya kiralamak, beyaz eşya ve mobilya alışverişi yapmak ciddi harcamaların başında gelir. Balayı her ne kadar keyfi bir harcama gibi görünse de yolculuk, konaklama, eğlence masrafları hesaba katılmalıdır. Düğün harcamaları da cabası…
Bu aşamada öncelikle ne kadar para ayırabileceğinizi belirleyebilirsiniz. Sonra da bütçeye neleri dahil edeceğinizi. İstekler kişilere ve olanaklara göre değişse de tipik bir düğün bütçesi genellikle şunları kapsar: Ev kiralama/satın alma, beyaz eşya ve mobilya, balayı, düğün mekânı ve yemek, fotoğraflar, gelinlik ve damatlık, bekârlığa veda/düğün sonrası eğlence, davetiye ve şekerler, düğün pastası, kuaför/berber, ulaşım, çiçekler, dekorasyon…
Bütçe oluştururken, masraf çıkabileceğini düşündüğünüz her şeyi sıralayıp gerekirse listeyi daraltmaya çalışabilirsiniz. Her harcama kategorisi için bir limit koyabilir ve bunu aşmamaya gayret edebilirsiniz.
Bütçe yönetimi: Böl ve yönet
Harcama kategorilerini ve limitini belirledikten sonra bir püf noktası ise bütçe dağılımını yüzdelik dilimlerle ifade etmek olabilir. Böylece her düğün masrafı için ne kadar ayırmanız gerektiğini bir çırpıda görebilirsiniz. Örneğin bütçenin yüzde 40’ını mekân ve yemeğe, yüzde 10’unu fotoğraflara, yüzde 3’ünü davetiyeye ayırmak gibi…
Burada önemli bir unsur da masrafların bölüşümü. Her şeyi kendiniz mi finanse edeceksiniz? Öyleyse, her birey ne kadar katkıda bulunacak? Kim, hangi harcama kalemini karşılayacak? Değilse, ailelerden ne kadar finansal destek alacaksınız? Bunun gibi konuları önceden belirlemek bütçe yönetimini kolaylaştırır.
İyi araştırma tasarruf ettirir
Düğün mekânından pastaya, çiçeklerden aksesuarlara kadar aklınıza gelecek her detay için iyi bir piyasa araştırması yapabilir, hatta benzer ürünleri internette çok daha uygun fiyata bulabilirsiniz. Hem düğün mekânı hem de balayı tatiliniz için henüz düğün sezonu açılmadan önce erken rezervasyon yaptırmayı tercih edebilirsiniz, böylece daha düşük fiyattan anlaşma sağlayabilirsiniz. Benzer şekilde beyaz eşya, mobilya gibi alışverişlerinizi düğünden bir süre önce yapıp taksitlendirerek daha rahat ödeyebilirsiniz. Bu alandaki kampanyaları, indirimleri takip edebilirsiniz. Bazı harcama kalemleri için alternatif yöntemler de bulabilirsiniz, örneğin saç ve makyajdan anlayan bir arkadaşınızdan sizin için yapmasını rica etmek ya da çiçekleri yerel üreticiden almak gibi… Böylece hem seçimleriniz son dakikalara sarkmaz hem de tasarruf edebilirsiniz.
Harcamaları dedektif gibi izleyin!
Tamamlanacak çok şey olduğunda ve harcamalar birkaç koldan yapıldığında bütçeyi kontrol etmek zorlaşabilir. Bu nedenle her ödemeyi detaylıca kaydettiğinizden emin olmalısınız. Bu sizi akışta tutar, bütçe dengesini korumanızı sağlar. Ayrıca bütçe planını gözden geçirmek ve değiştirmek, nereden tasarruf edilebileceğini görmek, gerekirse farklı formüller bulmak için fırsat yaratır.
Ek maliyetler, gizli masraflar
Kapsamlı bir bütçe yapsanız ve bunu madde madde takip etseniz bile bazı şeyler gözden kaçabilir veya öngörülemeyen masraflar çıkabilir. Zaman içinde bazı harcama kalemlerinde fiyat artışları görülebilir. Tüm bunlara hazırlıklı olmak için bütçenizde fazladan bir alan açabilirsiniz. Örneğin bütçenizin yüzde 5 kadarını sürpriz maliyetler için ayırmaya çalışabilirsiniz. Bir nevi tampon görevi görecek bu alan, her türlü sürprize hazır olmanızı sağlar. Uzun vadede daha esnek davranmanızı kolaylaştırır.
Büyük güne kadar birikim yapın
Düğününüzü planladığınız süre boyunca kenara bir miktar para ayırmak bu süreçte atılacak en sağlıklı finansal adımlardan biridir. Keyfi alışverişler, kullanılmayan abonelikler gibi bütçenize yük olan unsurları azaltıp, buradan edeceğiniz tasarrufu birikime dönüştürebilirsiniz. Dahası birikim hesabı açıp, her ay gelirinizin belli bir yüzdesini buraya aktarabilirsiniz. Böylece masraflar için ihtiyacınız olacak miktarı zaman içinde biriktirebilirsiniz.
Masraflar düğünle sınırlı değil, ilerisini düşünmek gerek
Balayı, yeni evin ihtiyaçları, düşündüğünüzden fazla gelecek bir düğün faturası, son dakika harcamaları… Yeni bir yaşama adım atarken alacağınız her finansal kararda geleceği de düşünmelisiniz. Mesela düğün planlamanızı yaparken finansal check-up yaptığınızdan da emin olmak isteyebilirsiniz: Gelir gider tablosu oluşturup, kredi kartı harcamalarınızı gözden geçirmek, borçları değerlendirmek bu kapsamdadır. Böylece tüm birikimlerinizi, gelirinizi bir düğüne harcamazsınız. İlerisini düşünerek sizi zora sokacak finansal kararlar almaktan kaçınabilirsiniz. Süreç boyunca tasarrufa öncelik verebilirsiniz. Düğün öncesinde borcunuz varsa kapatmaya çalışabilirsiniz, borçlanarak bir düğün gerçekleştirmekten uzak durabilirsiniz. Finansal planınızı düğünden gelecek maddi desteğe, takılara bel bağlamadan yapabilirsiniz. Böylece gelecek için sağlam, güvenilir bir temel atabilirsiniz.
Hem özel günlerinizde hem de günlük hayatta bunun gibi finansal sağlık ipuçlarını öğrenmek istiyorsanız blog’umuzu takipte kalın!
__________
Burada yer alan yazılar, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım, birikim ya da tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.