Copyright © 2024, T. Garanti Bankası A.Ş
Gelir durumumuz nasıl olursa olsun, hesaplı hareket etmek hem ülke ekonomisine hem de kendi ekonomimize katkı sağlamak açısından önemli.
Ev ekonomisini yönetmek için en önemli konulardan biri tasarruf. Çabuk tüketmeye alıştığımız bir dünyada üretim ve tüketimin dengesini ev içinde sağlamak da zorlaşabiliyor. Bütçemizi doğru kullanmanın yolu sadece az para harcamak değil, tasarruf etmek ve tüketim alışkanlıklarımızı değiştirmekten geçiyor.
Ev ekonomisini yönetmek aile içerisindeki kaynakların en verimli şekilde kullanılmasını ve kişilerin yaşam refahının yükseltilmesini sağlar. Evde yaşayan herkesin kendini bu konuda eğitmesi bir gereklilik haline geldi. Bu konuda ilk adımı atmadan gerisinin gelmesini beklemek zor geliyor ancak küçük değişikliklerle finansal hayatınızı kontrol etmek göründüğü kadar zor değil. Günlük hayatımızda önemsiz gördüğümüz harcamaları belirlemek bile ev bütçemizdeki harcama yükünü azaltabilir. Tam zamanlı çalışanlardan evde daha çok vakit geçirenlere, her ev için farklı tasarruf yöntemleri bulunabiliyor. Gelin, şimdi ev ekonomisini yönetmek için değerlendirebileceğiniz 8 ipucuna birlikte bakalım.
1) Faturalarınızı gözden geçirin
Evde tasarruf yapmak istiyorsanız, ilk olarak faturalarınızı gözden geçirmeniz faydalı olabilir. Hem enerji tüketimini azaltacak hem de bütçenizi daha iyi yönetmenizi sağlayacak birkaç öneriyi paylaşalım. İlk olarak, gereksiz enerji tüketimine yol açmamak için lambaları ihtiyacınız olmadığı zamanlarda açık bırakmamaya dikkat edebilirsiniz. Aynı zamanda tasarruflu ampuller kullanarak elektrik faturanızı azaltabilirsiniz. Ayrıca odalarınızı güneş ışığından maksimum yararlanabileceğiniz şekilde dekore etmek de kış aylarında daha az enerji tüketmenizi sağlayabilir. Bu önerilerin yanı sıra enerji sınıfı yüksek olan beyaz eşya ve ev aletlerini tercih ederek daha az enerji tüketebilir ve tasarruf edebilirsiniz. Elektrik faturanızı düşürmek için daha fazla tüyoya yazımızdan ulaşabilirsiniz. Son olarak, faturaları vaktinde ödemeyi unutma alışkanlığınız varsa, bankanıza otomatik ödeme talimatı vererek faiz ödemekten kurtulabilirsiniz.
2) Bozulan eşyanızı tamir edin veya ettirin
Fazla enerji tüketimine sebep olan veya kullanılamayacak durumda olan bozuk ev aletlerini tamir edebilir ya da vakit kaybetmeden bir tamirciye götürebilirsiniz. Tamir işlemleri vakit alıyor olsa da çoğu zaman yeni bir ürün almaktan daha hesaplı olduğunu da unutmamak gerekiyor. Aynı yöntemi eskiyen kıyafetleriniz için de uygulayabilirsiniz. Bir terziden yardım alarak kıyafetlerinizin kullanım ömrünü uzatabilirsiniz.
3) Garanti kapsamındaki ürünleri seçin
Evinizde kullandığınız ürünler, garanti kapsamında ise para vermeden ürünün onarımını ya da değişimini talep edebilirsiniz.
4) Kumbarayla sınırlı kalmayın
Bozuk paralarını kumbarada biriktirme alışkanlığı olanların çok seveceği bir önerimiz var. Gerçek hayattaki bazı alışkanlıklarımızı online alışverişlerimizde de kullanabiliriz. Garanti BBVA Mobil uygulaması üzerinden “Harcadıkça Biriktir” özelliğini tanımlayarak, kredi kartı ekstrenizin belirlediğiniz oranda bir yüzdelik tutarını, kredi kartınızdan otomatik olarak birikim hesabınıza aktarabilirsiniz. Örneğin, 1000 TL kredi kartı ekstreniz geldiyse ve her ay ekstrenizin yüzde 10’u oranında “Harcadıkça Biriktir” talimatı verdiyseniz, 100 TL birikim hesabınıza aktarılıyor. Üstelik bu işlem için ekstra faiz ödemeniz gerekmediği gibi hesabınıza dilediğiniz her an para yatırıp para çekebiliyorsunuz.
5) Alışverişinizi planlı yapın
Evdeki giderlerimizi kontrol etmek için giyim, yiyecek, ev eşyası alışverişimizde de özenli olmamız gerekiyor. Markete çıktığımızda ihtiyaçlarımızdansa bizi cezbeden reyonlara koşabiliyoruz. Bunu engellemek için, alışverişe çıkmadan önce bir liste hazırlamayı deneyebilirsiniz. Alışverişinizi ürünlerin tüketim tarihi geçmeden tüketecek miktarda almak ve bitirmediğiniz ürünlerin saklama koşullarına dikkat etmek de önemli. Bunun için aylık değil, haftalık periyotlarla alışverişe çıkmak, kampanyalı ürünleri takip edip uygun fiyatlı ve kolay bozulmayan ürünleri satın almak iyi bir çözüm olabilir.
6) Atmayın, dönüştürün
Döngüsel ekonomiyi güçlendirmek için evlerdeki kaynakları yeniden kullanmanın da önemli bir rolü var. Kullanmadığımız ürünleri ekonomik sisteme dâhil etmenin birçok yolu var. İkinci el ürünlerinizi satabileceğiniz ya da kiralayabileceğiniz çok sayıda uygulama ve internet sitesi bulabilirsiniz. Boş zamanlarınızda “kendin yap” videoları izleyip kıyafetlerinizi ve eşyalarınızı yeniden değerlendirerek bu tarz masraflarınızı azaltmanız da mümkün.
7) Çocuklarınıza tasarruflu olmayı öğretin
Çocuklarının küçük yaşlardan itibaren tasarruf etmeyi alışkanlık haline getirmeleri için ebeveynlere düşen büyük sorumluluklar var. Çocuklarınıza “istemeyin” demek yerine, onları bütçe yönetiminin önemi hakkında bilgilendirebilirsiniz. Bu sayede çocuklarınızın finansal okuryazarlık bilgisine de katkı sunabilirsiniz. Çocuklarınızın finansal kararlarınız ve bütçe planlamalarınız hakkında bilgi sahibi olması, onların ileride finansal konularda farkındalığı yüksek bireyler olabilmeleri açısından ciddi bir gereklilik haline geliyor.
8) Hobilerinizden ek gelir elde edin
Tam zamanlı çalışmayanlar için bir tavsiyemiz daha var. Belki keyif aldığınız belki de stres atmak için meşgul olduğunuz hobilerinizi ek gelire dönüştürmeyi düşündünüz mü? El sanatları, yemek yapmak, fotoğraf çekmek gibi sayamadığımız kadar çok alandaki becerilerinizi kullanarak boş zamanlarınızda hobilerinizden gelir elde edebilirsiniz. Hatta fikriniz yeterli olgunluğa ulaştığında bir süre sonra kendi işinizi bile kurabilirsiniz.
Bu 8 ipucunu uygulayarak önümüzdeki aylarda ev ekonomisi açısından nasıl bir iyileşme elde edebileceğinizi gözlemlemeye hemen başlayabilirsiniz!