E-Devlet Üzerinden EYT Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır?

E-Devlet Üzerinden EYT Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır?

EYT düzenlemesi 3 Mart 2023 itibarıyla Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. EYT kapsamına giren yüzbinlerce kişi şimdi emeklilik hayalini gerçekleştirmenin peşinde. Üstelik EYT emeklilik başvuruları e-Devlet üzerinden kolaylıkla yapılabiliyor. Peki EYT emeklilik başvurusu yaparken nelere dikkat etmek gerekiyor? E-Devlet sisteminde hangi adımlar takip edilmeli? Maaş ödemeleri ne zaman yapılacak? Gelin şimdi tüm bu soruların cevaplarına birlikte göz atalım.

 

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) nedir?

8 Eylül 1999 tarihinden önce ilk defa sigortalanmış olan kişiler, belirli prim günü ve sigortalılık süresini tamamladıklarında emeklilik hakkı elde ediyordu. Ancak 4759 sayılı Kanunla gelen düzenleme sonrasında mevcut kriterlere yaş şartı da eklendi. Bu durum gerekli koşulları yerine getirdikleri hâlde yaş koşulunu sağlamadıkları için emekli olamayan bir çalışan grubunu oluşturdu. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) olarak ifade edilen bu grup artık tarihe karışıyor. Resmî Gazete'de yayımlanan yeni Kanun ile EYT’liler eski haklarına kavuştu. Buna göre 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalanan kişiler ilgili hükümleri sağladıkları takdirde yaş şartı aranmaksızın emekli olabilecek. EYT'li olup prim borcu olanlar ise, uygun faizlerle EYT Prim Borcu Kredisi kullanarak, hemen emekli olabilirler.

EYT’liler için e-Devlet üzerinden emeklilik başvurusu nasıl yapılır?

E-Devlet’ten EYT emeklilik başvurusu yapmadan önce ilk yapmanız gereken işten ayrılmak. İstifa dilekçenizi verip işten çıkış belgenizi aldığınız takdirde emeklilik başvurunuzu yapmaya hazırsınız. E-Devlet’ten işlemlerinizi başlatmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

  • E-Devlet Kapısı giriş ekranını açın. Kullanıcı şifreniz veya Garanti BBVA İnternet Bankacılığı bilgileriniz ile sisteme giriş yapın.
  • Arama kısmına aylık, emekli ve gelir kelimelerinden herhangi birini yazın, çıkan sonuçlardan ‘Gelir, Aylık, Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi’ bağlantısına tıklayın.
  • Çıkan ekranda ‘Yeni Başvuru’ butonuna tıklayın.
  • ‘Tahsis Talep Türü’ sekmesinden “Yaşlılık Aylığı” ifadesini seçin.
  • ‘Sigortalı Türü’ sekmesinde yer alan “4/A SSK” ve “4/B BAĞKUR” seçeneklerinden size uygun olan sigorta kapsamını seçin, ardından “Başvur” butonuna tıklayın.
  • Sonrasında T.C. kimlik numarası ve ad soyad bilgileriniz ekrana otomatik olarak gelecektir. Emekli maaşınızın yatmasını istediğiniz bankayı ekranda seçtikten sonra açıklama kısmına ilgili bankanın şubesini yazın.
  • İletişim bilgileri bölümüne cep telefonu numaranızı başına sıfır koymadan yazın. İsteğe bağlı olarak E-posta adresinizi de ekleyebilirsiniz.
  • Adres bölümünde de sisteme kayıtlı olan ikametgâh adresiniz otomatik olarak görünecektir. Başvuru tebliğinin farklı bir adrese gönderilmesini talep ediyorsanız farklı adres kısmına yeni adresinizin bilgilerini girebilirsiniz.
  • Son olarak ‘Aylık alıyor mu?’ sorusunu "evet" veya "hayır" olarak cevaplayın
  • ‘İleri’ seçeneği ile bir sonraki sayfaya geçiş yapıp ‘Başvur’a tıkladığınızda talebiniz Sosyal Güvenlik Kurumu’na iletilmiş olacak.

Bazı kurumların çalışanlarına emeklilik sonrasında aynı göreve devam etme opsiyonu tanıdıklarını belirtelim. Bu durumda kişiler emeklilik başvurusunda bulundukları günden bir gün sonra çalıştıkları kurumun yetkisiyle SGK’ya yeniden işe giriş bildirimi yaptırabilir ve işlerine devam edebilirler.

 

Emekli maaşları ne zaman yatacak?

Yaşlılık aylığının bağlanmasında kritik nokta başvuru tarihi. E-Devlet üzerinden başvuru yapacağınız tarihi takip eden ay başından itibaren yaşlılık aylığı almaya hak kazanacaksınız. Yani mart ayı içerisinde başvuru yaparsanız nisan ayından itibaren emekli maaşı alabileceksiniz.

2 milyondan fazla kişinin EYT kapsamında emekli olacağı biliniyor. Bu nedenle ödemelerde bir miktar gecikme yaşanabilir. Ancak emeklilik başvurusu onaylanan herkesin hiçbir hak kaybına uğramadan geriye dönük olarak emeklilik maaşını alabileceği belirtiliyor.

Garanti BBVA’nın sunduğu emekli promosyon ödemelerine ve diğer tüm ayrıcalıklara bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Emeklilik dönemindeki ihtiyaçlarınıza yönelik birikim ve güvence fırsatları için ise Garanti BBVA Emeklilik sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Unutmayın, Garanti BBVA bugün olduğu gibi gelecek planlarınızda da yanınızda!

Etiketler:
  • Emeklilik

  • Aile