Copyright © 2024, T. Garanti Bankası A.Ş
Dijital dünyada, karşılıklı paylaşım güdüsünün bu denli artması, yeni bir ekonomi türünün doğuşuna neden oldu: Paylaşım Ekonomisi.
Dijital dünyanın güçlenmesi, konvansiyonel medyanın yerini sosyal medyanın alması, toplumsal dönüşümü de beraberinde getirdi. Bu yüzyılın başında ortaya çıkan dijital yenilikler, ilk etkilerini toplumsal yaşamda gösterdi. Geleneksel medyada, önceleri sadece ‘‘alıcı’’ konumunda olan izleyici/kullanıcı, bugün sosyal medyanın etkisiyle birlikte iletişim araçlarının hem tüketicisi (alıcısı) hem üreticisi (vericisi) hâline geldi. Sonsuz bir paylaşım döngüsünün yaşandığı sosyal medya platformlarında, artık herkes birer yayıncı, herkes birer izleyici oldu.
1982-2000 yılları arasında doğan, Y kuşağı olarak da adlandırılan Millennial'lar, Paylaşım Ekonomisi platformlarına oldukça hızlı adapte oldu. Bu kuşağın, ödeme işlemlerinin büyük bir çoğunluğunu mobil uygulamalar üzerinden gerçekleştirmesi de Paylaşım Ekonomisinin hızla yaygınlaşmasının nedenlerinden biri olarak görülüyor.
Gücünü ve uygulama yöntemlerini, tamamen sanal platformlardan alan bu ekonomi türüne biraz daha yakından bakalım.
Paylaşım Ekonomisi nedir?
Geleneksel kiralama hizmetlerinden farklı olarak, hizmet alan ve hizmet veren arasında gerçekleşen tüm bu süreç, dijital platformlar üzerinden yönetiliyor. Böylece her iki taraf için de bir güven oluşturuluyor.
Avantajları neler?
İki kelimeyle açıklamak mümkün: güvenilirlik ve bütçeye uygunluk. Özellikle tüketici için önemi olan bu kelimeler, Paylaşım Ekonomisinin tercih edilmesinde etken oluyor. İnternet üzerinden hemen herkesin hizmet sunmasına/almasına imkân veren bu sanal platformlarda, hizmet veren için ek gelir, hizmet alan için ise tasarruf yapma şansı doğuyor. Tüketiciler böylece, hizmet almayı düşündükleri alanda hızlı bir şekilde fiyat karşılaştırması yapabiliyor ve bütçelerine en uygun hizmeti alabiliyor. Çünkü bir ürünü satın almak yerine belirli bir süreliğine kiralamak, uzun vadede bütçeye olumlu yansıyor. Bu şekilde, özellikle konaklama ve ulaşım masraflarında önemli oranda bir düşüş elde etmek mümkün.
Paylaşım Ekonomisini esas alan sanal platformlar, ekonomik avantajların yanı sıra kültürel avantajlar da sunuyor. Dünya çapında kullanılan Airbnb, , CouchSurfing gibi ev paylaşımı platformları, seyahat ve konaklama masraflarını azalttığı gibi, farklı kültürler arasında bir diyalog oluşmasına da imkân sağlıyor.
Hemen her platformda kullanıcılar, sundukları/aldıkları hizmetleri puanlıyor ya da bu hizmetler hakkında olumlu/olumsuz yorum yapıyor ve böylece bir güven politikasına hizmet ediyor.
Paylaşım Ekonomisinin geleceği: Sürdürülebilir sosyal yaşam
Paylaşım ekonomisinin geleceği ve bu sistemin geleneksel iş yöntemlerinin yerine geçip geçmeyeceği hâlâ merak konusu. Ancak daha şimdiden ulaşım ve konaklama alanlarında büyük bir ekonominin oluştuğunu söylemek mümkün. Daha bilinçli bir şekilde tüketip, daha çok paylaşım yapmayı öneren bu sistem, dünya gündeminde yer alan sürdürülebilir çevre anlayışına da hizmet ediyor.
Paylaşımı esas alan bu sanal platformların yeni bir yaşam tarzına yön vereceği de öngörülüyor. Örneğin paylaşımlı ofisler, ortak yaşam alanlarının yaratıcı iş süreçlerine nasıl yön verdiğine vurgu yapıyor. BlaBlaCar gibi yolculuk paylaşımı platformları, hem tasarrufa kapı açıyor hem de otomobillerin çevreye daha fazla zarar vermesinin önüne geçiyor. Airbnb gibi konaklama platformları, farklı kültürlerden insanların birbiriyle iletişime geçmesini sağlarken, Kickstarter, Indiegogo gibi kitlesel fonlama araçları, sosyal farkındalığı öne çıkarıyor.
Dijital dünyanın sürdürülebilir ekonomiye olan bu güçlü etkisi, birbiriyle sıkı sıkı bağlı, paylaşıma dayalı bir toplumsal yaşam formunun ufukta olduğunu bize gösteriyor.
Sürdürülebilir Yaşamla ilgili tüm gelişmeleri Garanti BBVA Blog üzerinden takip edebilirsiniz.
______
Burada yer alan yazılar, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım, birikim ya da tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.