Öğrenci dostu yurt dışı tatili: Interrail nedir?

Avrupa'nın kalbine trenle yolculuk etmek, pencereden izleyeceğiniz şahane manzaralar eşliğinde keşfin tadını çıkaracağınız, unutulmaz anılarla dolu bir macera... Interrail Avrupa'nın büyüleyici şehirlerini ve doğal güzelliklerini trenle keşfetmek isteyen gezginler için eşsiz bir fırsat. Tek bir bilet ile 33 Avrupa ülkesinde sınırsız tren yolculuğu yapma imkânı sunan Interrail, özellikle genç gezginler ve macera severler arasında oldukça popüler. İşte Interrail’le Avrupa’yı gezmek isteyenler bir rehber…

 

Interrail nedir?

Avrupa'yı trenle keşfetmek isteyenler için Interrail, oldukça iyi bir seçenek. Interrail için bir nevi toplu taşımalardaki aylık kart sistemine benzer bir sistem diyebiliriz. Tren biletiniz elinizde olduğu sürece nerede kaç gün kalacağınıza siz karar verirsiniz. Tren biletinizin hangi ülkelerde geçerli olduğunu öğrenmek için Interrail’in resmi web sitesine bakabilirsiniz. Burada konaklayabileceğiniz hostellerden, seyahat sigortasına kadar ihtiyacınız olan her detayı bulabilirsiniz.

 

Interrail bileti almadan önce nelere dikkat etmelisiniz?

Bilet seçeneklerine bakmadan önce planladığınız seyahatin bitiş tarihinden de sonra 6 ay geçerli bir pasaportunuz olduğundan emin olmanız gerekiyor. Pasaport türleri ve harç bedelleri hakkında bilgi almak için Nüfus İşleri Müdürlüğü’nün sayfasına tıklayabilirsiniz. 25 yaş altı öğrenciler, pasaportlarını harç bedeli ödemeden alabiliyor. Harçsız öğrenci pasaportu almak isteyen öğrencilerin, okullarının Öğrenci İşleri’nden aldıkları öğrenci belgesi ile Nüfus Müdürlüğüne müracaat etmesi gerekiyor. Öğrenci Pasaportu için yine NVİ’nin ilgili bölümüne bakabilirsiniz. Pasaport harcı ödeme işlemlerinizi ise Garanti BBVA ile hızlı ve güvenli şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Pasaport işi hallolduysa gelelim vizeye. Hangi ülke nasıl vize istiyor? Her ülkenin kendine özgü bazı talepleri olabiliyor. Bunun için de Interrail’in resmi satış temsilcisi Gençtur’un sitesinden ilgili birimlere ulaşabilirsiniz. 

Kaç çeşit Interrail bileti var?

Interrail biletlerini dileyen herkes alabiliyor. Üç tür bilet var. Biri “Global Pass”, diğeri “One Country Pass” ve “Balkan Flexipass”. Birinde 33 Avrupa ülkesinde dilediğiniz gibi seyahat edebilirken diğerinde tek bir ülkede seyahat edebiliyorsunuz. “Global Pass”ın da iki türü var. Biri sürekli geçerli olan, diğeri ise Flexi yani bazı günlerde geçerli olan. Belirli günlerde olan seçenekler arasından size en uygun olanını seçiyorsunuz. Flexi sistem ise az seyahat edip daha çok konaklamak isteyenler için uygun. Burada da seçtiğiniz günlerde yolculuk yapabiliyorsunuz. “One Country Pass” (Tek Ülke Pass) türü bilet, sadece tek bir ülkede geçiyor. 1 ay içinde size belirli sayıda seyahat imkânı tanınıyor. Hangi günlerde gezeceğinize siz karar veriyorsunuz. “Balkan Flexipass” ise Bulgaristan, Makedonya, Romanya, Sırbistan, Karadağ, Bosna Hersek (Bosna Hersek ve Sırp Cumhuriyeti), Yunanistan ve Türkiye’de gezginlere ucuz ulaşım olanağı sağlamayı amaçlayan bir pas bilet uygulaması. Balkan ülkelerinde de gezebilmek için bir Bulgaristan ya da Schengen vizeniz olması gerektiğini hatırlatalım.

 

Interrail bilet fiyatları ne kadar?

Rotanıza karar verdiniz, bütçenizi oluşturdunuz ve hangi bileti alacağınızı biliyorsunuz. O halde sıra geldi bileti satın almaya. Her ülke için bilet fiyatları değişiyor. Bu nedenle güncel fiyat bilgisi için Interrail’in resmi web sitesine mutlaka bakın. Aynı şekilde, “One Country Pass” fiyatları da değişken. Bunun için de yine bu alana tıklayabilirsiniz. Ücretler döviz kuruna göre de değişiyor. Resmi satış sitesi Gençtur’dan fiyatların TL olarak listelenmiş halini bulabilirsiniz.

Bazen ek ücretlendirmeler de olabiliyor. Bu nedenle mutlaka bütçenizi buna göre oluşturun. Eğer tren ulaşımının yoğun olarak kullanıldığı bir ülkeye gidiyorsanız, önden rezervasyon yaptırmanızda fayda var. Ayrıca bütçenizi oluştururken Schengen vizesi ve pasaport harç bedelini de es geçmeyin. Biletlerinizi de iyi saklayın. Çalınma ya da kaybetme durumunda yenisini bulmanız çok zor. Bu nedenle biletlerinizi sigortalamak için de bir bütçe ayırın.

Yurt dışına çıkarken Türkiye'den ayrılmadan önce ödenmesi gereken bir diğer ücret de yurt dışı çıkış harcıdır. Yurt dışı çıkış harcınızı, bankaların online ödeme sistemlerinden kolayca ödeyebilirsiniz. Örneğin, Garanti BBVA'nın online ödeme hizmetleri ile yurt dışı çıkış harcı ödeme işlemlerinizi hızlıca tamamlayabilirsiniz.

 

Biletinizi nereden alabilirsiniz?

  • Herhangi bir TCDD garından bizzat alabilirsiniz. TCDD’nin online satışı yok. Çünkü bilet sadece pasaport sahibinin adına kesilebiliyor.
  • Interrail’in resmi satış acentelerinden de bilet alabilirsiniz. İstanbul’da bulunan Gençtur, Gemini Turizm, Cosmopolitan, Global Vizyon, Viking Turizm, Ankara’da bulunan Ray Tur, Uygar Tours, Alemara Turizm ve Simetri Turizm seyahat acentelerinden satın de alabiliyorsunuz.
  • Biletinizi Interrail’in resmi web sitesinden online olarak alabilirsiniz. Ancak biletinizin size ulaşması biraz zaman alıyor.

 

Interrail hakkında bilmeniz gereken önemli bilgiler

  • 27 yaş ve altındaki gezginler standart bilet fiyatları üzerinden %25 indirim hakkına sahip.
  • 60 yaş ve üstü gezginlere de standart fiyat üzerinden %10 indirim uygulanıyor.
  • 11 yaşına kadar olan çocuklar Interrail ile ücretsiz seyahat edebilirler.
  • Interrail ile festival seyahati yapabilirsiniz. Büyük festivallere bu şekilde bilet bulmak çok kolay.
  • Bagajınızı yanınızda sürüklemeden özgürce dolaşmak için bazı emniyetli bagaj depolama birimleri var.
  • Gizli Yemek Turları aktivitesiyle gittiğiniz ülkenin yöresel lezzetlerini deneyebilirsiniz.
  • Konaklamak isterseniz Airbnb uygulamasında da indirimler var. 
Etiketler:
  • Finansal Sağlık

  • Bütçeleme