Trafik Cezası Nasıl Sorgulanır?

Özellikle büyük şehirlerde yaşıyorsanız, ulaşım ve haliyle de trafik hayatınızın önemli bir parçasını oluşturuyor diyebiliriz. Trafik kurallarına dikkat etseniz bile bazen elinizde olmayan sebeplerle, bazen dikkatsizlikten, bazen de şanssızlıktan muhtemelen çeşitli kazalar yaşıyor ve istenmeyen sonuçlarla karşılaşıyorsunuz. Hatta gündelik hayatın koşturmacası yüzünden farklı gerekçelerle trafik cezası almış ve henüz bu cezayı aldığınızın farkında bile olmayabiliyorsunuz. Bu nedenle ara sıra trafik cezası sorgulama ve borç ödeme sistemlerinden plakanızı kontrol etmenizde fayda var. Bunu pratik bir şekilde nasıl yapabileceğinizi anlattık.

 

Trafik cezası sorgulama yöntemleri neler?

Genellikle araç muayene zamanı öncesi kontrollerde haberdar olduğunuz trafik cezanızı, gecikme faizi işlemeden öğrenmeniz ve ödeme yapmanız mümkün. Adınıza kayıtlı bir trafik

cezanız olup olmadığını öğrenmek için emniyet müdürlüğüne gitmenize gerek yok. Bu işleminizi online olarak rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz. Trafik cezaları sorgulama işlemlerini; EGM internet sitesinde bulunan Trafik Ceza Sorgulama sayfasından, e-Devlet’te bulunan Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama sayfasından, Gelir İdaresi Başkanlığı Dijital Vergi Dairesi internet sitesinde bulunan MTV ve Trafik Para Cezası Ödeme sayfasından, internet bankacılığı/mobil bankacılık üzerinden ya da SMS yoluyla yapabilirsiniz. Trafik cezası sorgulama için T.C. kimlik numaranız, vergi numaranız üzerinden ceza durumunuzu öğrenebilirsiniz.

 

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) üzerinden trafik cezası borç sorgulama nasıl yapılır?

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) internet sitesinde bulunan Trafik Ceza Sorgulama sayfasından borcunuzu öğrenebilir ve ödemenizi yapabilirsiniz. Online İşlemler sayfasından eğer kendi aracınıza ilişkin bilgi almak istiyorsanız, Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama (Gerçek Kişi) başlığına tıklayın. Plakanızı yazarak trafik cezanıza ilişkin tarih, cezanın sebebi ile ve borç olup olmadığını ve varsa borç tutarını öğrenebilirsiniz. Bu sayfa üzerinden eğer park cezası almışsanız, aracınızın çekildiği otoparkın bilgisine de erişebilirsiniz.

 

e-Devlet üzerinden trafik cezası borç sorgulama nasıl yapılır?

e-Devlet üzerinde bulunan Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama sayfasından T.C kimlik numaranız ve e-Devlet şifrenizle trafik cezası sorgulama işleminizi yapabilirsiniz. e-Devlet için gerekli olan şifrenizi de eğer hatırlamıyorsanız, yeniden şifre alma adımlarını takip ederek yeni bir şifre oluşturma talebinde bulunabilir veya internet ya da mobil bankacılık hizmeti üzerinde bulunan e-Devlet yönlendirme linkini kullanabilirsiniz. Ek olarak, tüm özel ve kamu işletmesine ait ücretli yollar için mevcut geçiş borçlarınızı Karayolları Genel Müdürlüğü Geçiş İhlal Sorgulama sayfası üzerinden de sorgulayabilirsiniz.

 

GİB İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden trafik cezası borç sorgulama nasıl yapılır?

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) internet sitesinden trafik cezası borcunu sorgulama işlemi, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesindeki MTV ve Trafik Para Cezası başlığından yapılabiliyor. Trafik cezanızı GİB internet sitesinden sorgulamak için, İnteraktif Vergi Dairesi’ne girdikten sonra ana sayfada bulunan ‘’MTV ve Trafik Para Cezası’’ başlığına tıklayın. Açılan pencereye T.C. kimlik numaranızı, plaka numaranızı ve ekranda verilen güvenlik kodunu girerek sorgulama işlemini tamamlayın.

 

“Trafik cezası borç sorgulama işlemlerinizi Emniyet Genel Müdürlüğü, e-Devlet ve İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden online olarak gerçekleştirebilirsiniz.”

Trafik cezası ödemesi nasıl yapılır?

Farklı kanallardan trafik cezası ödeme işlemini tamamlamanız mümkün. Ödemenizi e-Devlet üzerinden yapmak istiyorsanız, sisteme giriş yapıp “Trafik Para Cezası Sorgulama ve Ödeme” sayfasına giderek, sizden istenen bilgileri doldurduktan sonra ödemenizi yapabilirsiniz. Ayrıca İnteraktif Vergi Dairesi internet sitesinden “MTV ve Trafik Cezası Ödeme” sekmesine tıklayıp T.C. kimlik numaranız ve araç plakanızı girerek ödemenizi yapabilirsiniz.

 

Garanti BBVA üzerinden trafik cezası borç sorgulama nasıl yapılır?

Garanti BBVA kredi kartlarınız ve banka kartlarınız ile trafik cezası ödeme işlemlerinizi hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlem için web sitemiz ve Garanti BBVA Mobil üzerinde bulunan Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme sayfasında yer alan trafik para cezası ödeme formunu doldurmanız yeterli. Ödeme işlemi sırasında hangi kartı kullanmak istediğinizi seçebilirsiniz. Bu işlem için herhangi bir ek hizmet ücreti talep edilmiyor.

 

Garanti BBVA Mobil üzerinden trafik cezası ödeme işlemi nasıl gerçekleştirilir?

  • Garanti BBVA Mobil'i akıllı telefonunuza indirin ve uygulamayı açın.
  • Uygulamaya giriş yaptıktan sonra İşlemler > Ödemeler > Vergi / Para Cezası > Trafik Para Cezaları adımlarını takip edin.
  • Trafik Para Cezaları adımında “Trafik Para Cezası”nı seçin ve aracınızın plaka bilgilerini girin.
  • Ödeme yapmak için kullanmak istediğiniz banka kartını veya kredi kartını seçin ve gerekli güvenlik doğrulamalarını tamamlayın.
  • İşlemi onaylayın ve trafik cezası ödemesinin başarılı bir şekilde tamamlandığına dair bir onay mesajı alın.

 

Erken ödeme indiriminden nasıl faydalanılır?

Trafik cezanızı, ceza tebliğ tarihinden sonraki 1 ay içerisinde ödemeniz durumunda %25 oranında erken ödeme indirimi kazanırsınız. İndirimden faydalanmak için ceza makbuzunuzu ve tebliğ zarfını/belgesini yanınızda bulundurmayı unutmayın. 

Trafik cezanızı, ceza tebliğ tarihinden sonraki 1 ay içerisinde ödemeniz durumunda %25 oranında erken ödeme indirimi kazanırsınız.”

Trafik cezasına nasıl itiraz edilir?

Karayolları Trafik Kanunu’nun 116. maddesine göre, plakaya yazılan cezalarda ve trafik polisinin aracınızı durdurarak yazdığı cezalarda, itiraz süreniz 15 gün olup; plakaya yazılan cezalarda bu süre tebliğ tarihinden itibaren başlarken, yüz yüze yazılan cezalarda ise yazıldığı tarihten itibaren başlıyor. Cezaya itiraz etmek için Trafik Mahkemelerine başvurabilirsiniz. İtiraz talebi oluşturmak için dava dilekçesi, para cezası karar tutanağı fotokopisi, tebligat fotokopisi, ruhsat fotokopisi, kimlik ve ehliyet fotokopisi gerekiyor.  

 

___

Burada yer alan yazılar, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım, birikim ya da tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Etiketler:
  • Finansal Sağlık

  • Ekonomi

  • Bütçeleme

  • Dijital Bankacılık