Bütçe Dostu Tatil İçin 6 Pratik Adım: Hayalinizdeki Tatil Çok Uzak Değil!

Tatilin amacı keyifli vakit geçirmek ve stresten uzaklaşmak. Bu nedenle, tatilinizi planlarken de strese girmenize hiç gerek yok. Hem ruhunuzu hem de bütçenizi mutlu edecek, uygun ve tasarruflu bir tatil programı yapmak mümkün. Herkesin gittiği popüler destinasyonlar ve lüks oteller yerine, bu tatilde neden farklı bir şeyler denemiyorsunuz? Keşfedilmemiş rotalar, yerel pansiyonlar veya kamp alanları ile hem yeni deneyimler yaşayabilir hem de finansal sağlığınızı koruyabilirsiniz.

 

Doğayla iç içe bir plan yapın

Tatilde kalabalık içinde dolaşmaya, sayısız yemek seçeneği içinde kararsız kalmaya, sürekli bir eğlence ve aktivite arayışında olmaya, bütün gün şezlongda yatmaya veya her istediğinizi ayağınıza getiren garsonlara ihtiyacınız yok. Doğaya kucak açarsanız, gerçekten dinlendiğinizi hissedeceksiniz.

Doğada vakit geçirmek, tabiatla bir olmak, kendi içimize dönmek, birlikte tatil yaptığımız kişilerle nitelikli vakit geçirmek asıl ihtiyacımız. Sessiz sakin, keşfedilmemiş bir kıyıda denizin, toprağın, çiçeğin kokusunu içinize çekmek; su sesini, yaprakların hışırtısını, gündüzleri kuşların geceleri cırcır böceklerinin sesini dinlemek, doğanın her renginin binbir güzellikteki tonunu izleyebilmek size iyi gelecek. Bunun için kamp yapmak, karavanla dolaşmak, bisiklete binmek, tatilinizi bol bol yürüyüş yapabileceğiniz rotalarda geçirmek seçenekleriniz arasında. Kamp için İzmir Bademli Köyü, Manisa Spil Dağı, Muğla Bafa Gölü, Aydın Danişment Tepeler, Ayvalık Çamlık Camping gibi alternatiflere bakabilirsiniz. Yedigöller, Kaz Dağları, Kapadokya, Ölüdeniz, Kabak Koyu gibi pek çok noktada da kamp yapabilir, karavanınızı park edeceğiniz alanlar bulabilirsiniz. Biraz daha konforlu bir konaklama istiyorsanız Glamping yapabilirsiniz. Fethiye Babakamp, Muğla Kocabahçe, Cunda Fora, İzmir Mona gibi glamping alanları bunun için uygun.

Doğayla iç içe bir tatil için ekolojik çiftlikleri de planınıza dahil edebilirsiniz. TaTuTa ekolojik tarım kavramının gönüllülük desteği ile yerleşmesini ve devamlılığını sağlamak amacıyla kurulmuş bir ağ. Dilerseniz konuk dilerseniz katılımcı olabiliyorsunuz. Türkiye’deki TaTuTalar’ın da dahil olduğu, içinde binlerce çiftlik olan küresel WWOOF ağını ziyaret ederek ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz. Bunun yanı sıra Caretta Caretta’ları korumak ve gözlemlemek için DEKAMER, doğa gönüllüsü olmak için Lisinia Doğa, yaban hayatı çalışmaları için KuzeyDoğa Derneği’nin sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.  

Serinlemek için başka bir alternatif: Yayla turizmi

Tatil anlayışınız sadece deniz ve kumdan ibaret değilse, bu yaz farklı deneyimler yaşamak için alternatif rotalara yönelebilirsiniz. Cittaslow (sakin şehir) şehirlerinde sakin ve huzurlu bir atmosferin tadını çıkarabilir, antik kentlerde tarihin derinliklerine yolculuk yapabilirsiniz. Karadeniz'in yemyeşil yaylalarında doğayla iç içe olabilir veya yayla turizmi ile serin bir kaçamak yapabilirsiniz. Giresun’da Bektaş ve Kümbet, Ordu’da Perşembe ve Çambaşı, Rize’de Ayder ve Anzer, Sinop’ta Ayancık Akgöl, Trabzon’da Karadağ Yaylası, Artvin’de Karagöl ve Maçahel yaylaları rotanıza ekleyebileceğiniz yerler. Unutmayın, tatil sadece denize girmek değildir!

 

Yerel üretimi, yöresel lezzetleri tercih edin

Gittiğiniz yerlerdeki yerel üreticilerin, zanaatkârların, çiftçilerin ürünlerini tüketmeye özen gösterin. Bu hem daha uygun fiyatlı ürünlere erişmenizi sağlayacak, hem de yerel üretimi veya ölçek ekonomiyle ilerleyen sistemleri desteklemenizi mümkün kılacaktır. Yerelde yetişmiş ürünlerle ve yerli yöntemlerle hazırlanan yemekler hem farklı bir deneyim hem de çok daha düşük maliyetli tüketim imkânı sağlar. Gittiğiniz şehirdeki esnaf lokantaları, tarihi fırınlar, sokak lezzetleri, kadın girişimcilerin ve yerel kooperatiflerin satış noktalarına mutlaka uğrayın. Örneğin, o bölgeye özgü el yapımı reçelleri satın alın. Hem yeni ve farklı bir lezzet keşfetmiş, hem de yerli üretime katkı sağlamış olacaksınız.

 

Keşfedilmemiş rotaları radarınıza alın

Ülkemizin pek çok köşesinde çok az ayak basılmış, keşfedilmemiş nice güzel yer var. El değmemiş güzelliklere, daha ekonomik hizmetlere ulaşabilir, alternatif deneyimler yaşama şansı bulabilirsiniz. Isparta’nın Toros ve Anamas dağlarının birleştiği noktada bulunan Yenişarbademli ilçesi, Kastamonu’nun Cide ilçesinde bulunan Gideros Koyu, Bodrum'da eski adı Müskebi olan Ortakent - Yahşi, Muğla Faralya’da bulunan Uzunyurt, Gökova Körfezi’nde yer alan Büyük Çatı Koyu, Rize Çamlıhemşin, Bartın Gölderesi Şelalesi, Mersin Narlıkuyu bu rotalardan bazıları. Farklı kültürleri ve coğrafyaları keşfe çıkan pek çok gezgin var. Onların YouTube kanallarından, sosyal medya hesaplarından da az bilinen pek çok rotayı öğrenebilirsiniz. Gittiğiniz yerde yerli halkla da sohbet ederek bilmediğiniz yerleri de keşfedebilirsiniz.

 

Paylaşım ekonomisinden faydalanın

Seyahatlerinizi arkadaşlarınız, dostlarınızla birlikte planlayarak ulaşım masraflarını paylaşabilirsiniz. Birlikte tatil yapmaktan keyif aldığınız kişilerle seçtiğiniz tatil yöresinde ev kiralayarak konaklama ihtiyacınızı hem konforlu hem de ekonomik bir yöntemle çözebilirsiniz. Kültürümüzde çok uzun yıllardır var olan geleneksel konaklama yöntemi pansiyonculuk da hem düşük maliyetli hem de paylaşım ekonomisiyle ayakta kalan bir sistem. Yerel ekonomiyi de destekleyen, bölgenin yerlisi ailelerden oluşan işletmecilerin sahip oldukları yapılarda konaklama imkânı sağlayan pansiyonlar çoğumuzun keyifli tatil hatıralarında hâlâ mevcut.

Eğer yalnız seyahat ediyorsanız ya da yeni insanlarla tanışmak istiyorsanız, hosteller tam size göre. Hosteller uygun fiyatlı konaklamanın yanı sıra, farklı kültürlerden insanlarla tanışma fırsatı da sunuyorlar. Ortak alanlarda yapılan sohbetler, oyunlar ve etkinlikler sayesinde kolayca kaynaşabilir, seyahat deneyimlerinizi paylaşabilir ve yeni arkadaşlıklar kurabilirsiniz. Kimbilir, belki de tatilinizin en güzel anısı, hostelde tanıştığınız bir arkadaşınızla yaptığınız sohbet, birlikte keşfettiğiniz gizli bir koy ya da spontane gelişen bir macera olur. Hosteller, sadece konaklama ihtiyacınızı karşılamakla kalmaz, aynı zamanda unutulmaz anılar biriktirmenize de olanak sağlar.

 

Zamanınızı doğru planlayın

Tatil tarihlerinizi önceden planlayın ve yoğunluğun daha az olduğu dönemlerde tatile çıkın. Herkesin seyahate çıktığı resmî tatiller ve bayramlar fiyatların da en yüksek olduğu dönemler. Sınırlı kaynakların çok sayıda kişi tarafından kullanılmaya çalıştığı bu dönemlerde her anlamda yoğunluk yaşanıyor ve tatiller keyifli olmaktan çıkıyor. Kalabalıktan, yükselen fiyatlardan, kimi zaman aksayan hizmetten kaçınmak için bu dönemleri evinizde geçirmeyi tercih edip, yıllık izninizi bu tatillerin öncesi ya da sonrasında planlayabilirsiniz. Böylece daha sakin, daha ekonomik ve her anlamda daha tatmin edici bir tatil yaşamanız mümkün olabilir. Uçak bileti fiyatları bazen cep yaksa da erken rezervasyon ya da son dakika fırsatlarını takip ederek uygun fiyatlı biletler bulabilirsiniz. Çeşitli havayolu şirketlerinin kampanyalarını ve indirim dönemlerini takip etmek de avantajlı olabilir.

 

Kısa süreli kaçamaklarla nefes alın

Tatile çıkmak için bir bütün hafta izin almayı beklemeye gerek yok. Hafta sonları ya da hafta sonu öncesinde alacağınız bir iki gün izinle kısa süreli kaçamaklar yaratabilirsiniz. Hiç vaktiniz yoksa günübirlik seyahatler de yapabilirsiniz. Gün içinde şehir içinde nefes alabileceğiniz parklar minik bir tatilin yerini alabilir. Örneğin İstanbul’da Belgrad ormanı, Validebağ korusu, İBB’nin açtığı Kent Ormanları; Ankara’da Kuğulu Park, Seğmenler Parkı, Ankara Botanik Parkı; İzmir’de Konak Kültürpark, Bornova Aşık Veysel Rekreasyon Alanı, Buca Yedigöller uğrayabileceğiniz yerler.

Birkaç gününüz varsa çevrenizdeki doğal güzellikleri keşfetmek için yakın yerlere gidebilirsiniz. Bulunduğunuz yere en yakın lokasyonlara günübirlik ya da bir gece kalmalı planlar ruhunuzu rahatlatacak, sizi şehrin kaosundan kurtaracak. Günübirlik kaçamaklarınıza mutlaka bir doğa yürüyüşü ekleyin. Unutmayın, uzmanlar yürüyüşün sağlığımız için sayısız faydası olduğunu belirtiyor. Düzenli yürüyüşün, fiziksel ve zihinsel sağlığımızı olumlu yönde etkilediği bilimsel olarak kanıtlanmış. Sapanca Gölü, Abant Gölü, Ağva, Şile, Polonezköy gibi pek çok noktaya günübirlik gidebilirsiniz. 

Etiketler:
  • Finansal Sağlık

  • Bütçeleme