Kredi Kartınızı En Verimli Şekilde Kullanmak için Bilmeniz Gereken Terimler

Cebimizdeki nakitlerin yerini çoktan kredi kartları aldı, artık alışverişlerimiz çok daha kolay ve hızlı. Üstelik temassız teknolojilerle şimdi her şey çok daha pratik.

Eğer siz de ilk kez kredi kartı kullanıyorsanız veya ekstrenizde okuduklarınızı tam olarak anlamıyorsanız, bilmeniz gereken birkaç püf noktası var. Limitinizi doğru belirlemek, faiz oranlarını karşılaştırmak, ödemelerinizi düzenli yapmak, kartınızın avantajlarından yararlanmak ve en önemlisi bilinçli harcamak...

Kredi kartı kullanmaya başlamadan önce, "İlk Defa Kredi Kartı Kullanacaklara Basit Ama Etkili 8 İpucu" yazımıza göz atarak kendinizi bu yeni döneme hazırlayabilirsiniz. Unutmayın, doğru kullanıldığında kredi kartları hayatınızı kolaylaştıran harika bir araç olabilir.

 

Kredi kartı terimlerini anlamak finansal sağlığınızı iyileştirebilir

Diyelim ki kredi kartınızı aldınız ve kartınızı kullanmaya karar verdiniz. Kredi kartı kullanımında ekstreyi takip etmek kritik bir adım. Her ay ne kadar harcadığınızı ve ödemeniz gereken tutarı bilmeniz çok önemli.

Kredi kartları hakkında temel bilgilere hâkim olmak, aslında bu finansal aracı en iyi şekilde kullanmanın sırrı. Çoğumuz, ekstrelerimize baktığımızda bazı terimleri anlamakta zorlanıyoruz veya kartımızın sunduğu avantajları tam olarak bilmiyoruz. Her ay kredi kartı borcunuzun asgari tutarını öderseniz ne olur? Kredi kartından çekeceğiniz nakit avans ile kredili mevduat hesabınızdan çekeceğiniz avans aynı şey mi? Finansman bedeli ne demek?

Kafa karıştırıcı gibi görünüyor, ama aslında çok basit. İşte kredi kartınızı bilinçli kullanmak için bilmeniz gereken bazı temel terimler…

“Kredi kartları hakkında temel bilgilere hâkim olmak, aslına bakarsanız bu finansal aracı en etkin şekilde kullanabilmenin anahtarı.”

Bilmemiz gereken kredi kartı terimleri neler?

Asgari ödeme tutarı: Son ödeme tarihine kadar ödemeniz gereken asgari tutarı gösterir. Bu tutar içinde varsa geçen dönem ödemekte geciktiğiniz borçlarınızı da içerir.

Bakiye transferi: Ödenmemiş bir kredi kartı borcunu, bir bankadan diğerine aktarma işlemi.

CVC Kodu: Açılımı “Card Verification Code” yani “Kart Doğrulama Kodu” olan CVC kredi veya banka kartının güvenliğini sağlamak için kullanılan üç veya dört haneli bir koddur. CVC, kart sahibinin kartı fiziksel olarak elinde bulundurduğunu doğrulamak için kullanılır ve özellikle internet üzerinden yapılan alışverişlerde güvenliği artırır. CID veya CVV gibi isimlerle de adlandırılır.

Ekstre: Her ay düzenli olarak adresinize gönderilen, bir önceki hesap kesim tarihinizle son dönemdeki hesap kesim tarihiniz arasında yapmış olduğunuz harcama, limit, bonus, borç ve ödeme bilgilerinin yer aldığı belgedir.

Faiz oranları: Ödenmemiş bakiyeye uygulanan aylık faiz oranı. Faizler, ödenmemiş bakiyenin yüzdelik bir bölümü olarak belirlenir. Finans ücretleri ise alınan kredinin (borç paranın) kullanımı için ödenen tutar. Yaptığınız nakit çekme işlemleri karşılığında ayrıca nakit çekme komisyonu alınır.

Gecikme Faizi: Kredi kartı borcunuzu son ödeme tarihine kadar ödemediğinizde, kalan borca gecikme faizi adı verilen bir faiz uygulanır.

İş yeri: Harcamaların yapıldığı yere iş yeri denir.

Kalan Taksit: Kredi kartınızla yaptığınız taksitli harcamaların henüz ödenmemiş kısmı "kalan taksit" olarak adlandırılır. Bazı bankalar, mevcut kredi kartı borcunuzu belirli bir faiz oranıyla taksitlendirme imkânı da sunar.

Kredi Kartı Devreden Bakiye (Son Ekstreden Kalan Borç): Devreden bakiye, bir önceki dönemde ödemediğiniz ve sonraki döneme aktarılan borcunuzdur.

Kredi Kartı Dönem İçi Harcama: Kredi kartı hesap özetinizde yer alan "dönem içi harcamaları", iki hesap kesim tarihi arasında yaptığınız tüm harcamaları kapsar. Bu dönem genellikle 30 gün sürer.

Kredi Kartı Hesap Kesim Tarihi: Kredi kartı hesap özeti, hesap kesim tarihindeki harcamalarınızı ve borç durumunuzu gösterir. Hesap kesim tarihinden sonra yaptığınız harcamalar ise bir sonraki dönemin hesap özetine yansır.

Kredi Limiti: Kartınızı kullanarak kredi alabileceğiniz maksimum tutar. Ortak kredi kartlarınız aynı limiti kullanır.

Kredi Kartı Son Kullanma Tarihi: Kredi kartının ön yüzünde bulunan son kullanma tarihi, kartın geçerlilik süresini gösterir. Bu tarih yaklaştığında veya geçtiğinde banka, süresi dolan kartın yerine yeni bir kart sağlayacaktır. Yeni kartın teslim alınmasıyla birlikte eski kart otomatik olarak iptal edilecektir.

Kredi Kartı Son Ödeme Tarihi: Kredi kartı ekstrenizde göreceğiniz dönem borcunuzu ödemeniz gereken son gün, hesap özetinde belirtilen son ödeme tarihidir. Bu tarih, yasal olarak hesap kesim tarihinden en az 10 gün sonradır. Borcunuzu son ödeme tarihinden sonra öderseniz gecikme faizi uygulanır ve kredi notunuz olumsuz etkilenir. Ayrıca, asgari ödeme tutarını dahi ödemezseniz, bu durum kredi notu raporunuza "geç ödeme" olarak yansır.

Nakit Avans: Bir ATM'de ya da banka şubesinde kredi kartınızı kullanarak anında nakit para çekebilirsiniz. Bu durumda nakit avans miktarı kredi limitinizden düşülür. Nakit avans yapılırken de banka belli bir komisyon alır. Nakit avanslarda uygulanan faiz oranı, alışverişler için uygulanan faiz oranından daha yüksek ve genellikle nakit avans işlemini yaptığınız günden itibaren işletilir. Çünkü nakit avans, ATM kartıyla nakit para çekmekten farklı bir işlemdir. 

“Kredi kartınıza PIN kodunuzu oluştururken de kullanırken de hiç kimseyle paylaşmamaya dikkat edin.”

PIN: Kartınız için seçtiğiniz, ATM'lerden bankacılık işlemlerini yapmanız ve mevcut hesaplarınıza ulaşmanızın yanı sıra alışveriş yapmanıza da olanak tanıyan gizli bir kod. PIN kodunuzu oluştururken de kullanırken de hiç kimseyle paylaşmamaya dikkat edin.

Sabit Oran: Faiz oranındaki değişimlere veya şartlara bağlı olarak değişmeyen, yıllık faiz oranı.

3D Secure: İnternet üzerinden yapılan kredi ve banka kartı işlemlerinde güvenliği artırmak için geliştirilmiş bir kimlik doğrulama sistemidir. Bu sistem, kart sahibinin kimliğini doğrulayarak dolandırıcılık riskini azaltmayı amaçlar.

Son Ödeme Süresi: Yaptığınız harcamaların faize tabi tutulmadığı, genellikle 10 gün olarak belirlenen süreç. Örneğin, kredi kartınızın hesap kesim tarihi 1 Mayıs ise ve siz kart borcunuzun tamamını son ödeme tarihi olan 11 Mayıs'a kadar ödediyseniz, faiz ödemezsiniz.

Yıllık Faiz Oranı: Ödenmemiş bakiyeye uygulanan yıllık faiz oranı.

Yıllık Ücretler: Kartınızı aldığınız banka ve kuruluşlar, kart için yaptıkları masrafları karşılamak amacıyla, kart hamillerinden yıllık ücret talep edebilir.

Kredi kartlarının sunduğu avantajlardan yararlanın, hayatınızı kolaylaştırın

Kredi kartını ilk kez kullanırken mesele biraz karmaşık görünebilir ama kartınıza ait bilgilere hâkim olup, onu doğru şekilde kullanarak bu işi kolayca çözebilirsiniz. Kredi kartınızı dengeli kullanarak daha bilinçli bir tüketici olabilir ve kredi kartı dünyasının sunduğu avantajlardan faydalanabilirsiniz.

Garanti BBVA kredi kartları ailesinin en çok çeşitliliğe sahip Bonus ailesi; Bonus, Bonus Gold ve Bonus Platinum gibi kartlarıyla daha çok harcama ve daha çok bonus kazanma fırsatı sunuyor. Garanti BBVA kredi kartları arasından alışveriş alışkanlıklarınıza ve harcama yoğunluğunuza göre kredi kartı limit seçiminizi yaparak kolay, güvenli ve avantajlı alışveriş keyfini yaşayabilirsiniz. Harcadıkça kazanır; dilerseniz taksit taksit ödersiniz. Nakit avans imkânıyla, hesabınızda para kalmasa bile acil nakit ihtiyaçlarınızda yarı yolda kalmazsınız.

 

___

Burada yer alan yazılar, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım, birikim ya da tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.