Copyright © 2024, T. Garanti Bankası A.Ş
Mobil işletim sistemleri günümüzde akıllı telefonlarımızda bütünün bir parçası gibi. Özellikle akıllı telefon ve tabletlerin hemen hemen her yazılımı mobil işletim sistemleri sayesinde kolay kullanılabilir halde kullanıcılara sunuluyor.
Mobil cihazlarımızın çalışması için ihtiyaç duyduğu yazılıma mobil işletim sistemi (operating system) deniliyor. İşletim sistemlerinin içerisinde yer alan kaynak dosyalar hem de cihazımıza yüklenilen diğer uygulamalar; hayatı ve iletişimi kolaylaştırmak için geliştiriciler tarafından yapılıyor.
Günümüz teknoloji dünyasında, mobil cihazların farkının anlaşılabilmesi için mobil işletim sistemleri artık her geçen gün yeniliklere kapısını açıyor. En çok mobil işletim sistemi kullanıcısı Android olsa da mobil işletim sistemi alanında, çeşitli projeler üzerinde çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.
Mobil işletim sistemi nedir?
İşletim sistemi, temelde bilgisayar donanımının hem denetiminden hem de yönetiminden sorumlu oluyor. Bunun yanı sıra; temel işlemler ve uygulama programlarını çalıştırmak da yazılımın görevleri arasında yer alıyor. Donanımlar, hızla gelişip karmaşıklaşırken, bu donanımların çalışma prensiplerini ve kaynak yönetimini de işletim sistemleri düzenliyor.
Akıllı Telefonlar (smart phones), tablet bilgisayarlar, PDA’ler (personal digital assistants) gibi taşınabilir cihazlar için üretilen işletim sistemleri, mobil işletim sistemleri olarak adlandırılıyor.
Günümüzde bu kapsam daha da genişliyor ve bir işletim sisteminin birden çok platformu desteklemesi, kullanıcı beklentilerinin de ilk sıralarında yerini almaya başlıyor.
Aynı işletim sistemleri, çapraz platformları da desteklemesi sadece son kullanıcılar için değil; aynı zamanda yazılım geliştiriciler için de tercih sebebi oluyor.
Pazardaki işletim sistemleri hangileri?
Günümüzde, cep telefonlarından ve içerisinde yer alan işletim sistemlerinin verebileceği hizmete karşılık beklentiler çok arttı. Birçok mobil cihaz ve işletim sistemleri fark yaratmak için kıyasıya rekabet ediyor.
Geçmişten günümüze kadar işletim sistemlerinin çıkış tarihlerini sizler için listeliyorum:
Mobil işletim sistemlerinin geleceği ve nesneler arası iletişimi:
Günümüzde mobil cihazlar, cebimizde taşıyabileceğimiz kadar minimal tasarımlara sahip.
Üstelik mobil cihazlar, yalnızca günlük sosyal ihtiyaçları karşılamıyor; diğer nesnelerle de (TV, tablet, elektronik ve endüstriyel ürünler) iletişime geçerek çoklu çözümler üretebiliyor. İşte burada, bunu yapan ana kahraman: mobil işletim sistemleri.
Mobil cihazlarımızla üretilen işletim sistemleri sayesinde; haber alma, bilgi paylaşımı, alışveriş, sosyal medya takibi, TV seyretme, oyun oynama gibi birçok aktivite gerçekleştirebiliyoruz. Burada işletim sisteminin kendine has farklılıkları olmasının yanında, uygulama içi mağazalardaki çeşitlilikler kullanıcıları kendine daha çok çekiyor.
Her işletim sisteminin kendine özel uygulama içi satın alım mağazası bulunuyor. Yapılan araştırmalara göre; tüm uygulama içi mağazalarda, dünyada toplam olarak 10 milyona yakın uygulama olduğuna dair bilgiler yer alıyor. Her geçen gün; yeni fikirler, yeni projeler, yeni uygulamalar geliştiriliyor. Artık bir ürün ortaya konulurken veya bir proje başlatılırken hemen akabinde o ürünün veya projenin mobil uygulaması olup olmayacağı gündem konusu oluyor. Bunun başlıca nedeni: tüketicilerin büyük bir çoğunluğunun mobil cihaza sahip olması. Statista verilerine göre; Dünya’da 3,2 milyar kişi akıllı telefon kullanıyor.
3,2 milyar kullanıcının akıllı telefona sahip olması ciddi bir pazar payına ulaşabilmek anlamına geliyor. Yapacağınız uygulamanın; işletim sistemine optimize olması -özellikle arayüz, nesnel boyut ve hız açısından- kullanıcı için daha anlaşılabilir, daha kolay ulaşılabilir olması en önemli etkenler. Artık çabuk tüketim döneminde yaşıyoruz. Yapılacak en ufak farklılıklar sizleri hem en öne getirebilir hem de en geriye götürebilir.
Akıllı telefonların ortaya çıkışı ve giderek yayılması ile birlikte Türkiye’deki mobil kullanıcıların günde ortalama 78 kez, yani her 13 dakikada bir cep telefonu ekranına baktığı raporlanıyor, ayrıca; uygulama segmentinde ise 2023 yılına kadar 11 milyon olması bekleniyor.
Özetlemek gerekirse; tüm kullanıcıların ihtiyaçlarına yönelik bir ekosistemin içerisindeyiz. Bu sistemde tercih sizsiniz. Sizin geri bildirimlerinize yönelik ihtiyaçlar sağlanıyor ve hiçbir zaman mobil işletim sistemlerinin gelişimi durmayacak gibi görünüyor.