Copyright © 2024, T. Garanti Bankası A.Ş
Hayattaki en kritik kararlarımızdan biri de hiç şüphesiz ki meslek seçimi... Doğru kariyer seçiminde yeteneklerinizin yanında isteklerimiz de belirleyici bir rol oynuyor. Bir işi yaparken mutlu olmak mı önemli? Gelir ve giderlerimizi dengeleyebildiğimiz bir işi tercih etmek mi? Hayatımız boyunca hep aynı işi mi yapacağız?
Zaman hızla akıp gidiyor. Dolayısıyla kariyer tercihlerimiz de yaşadığımız çağın gereklilikleriyle güncellenebiliyor. Geleceğin meslekleri dediğimiz zaman son yıllarda yaygınlaşan dijitalleşmenin önemini vurgulamamız gerekiyor. İş dünyası her yıl sürekli bir gelişim ve değişim içinde. Yapay Zekâ ve Robotik Süreç Otomasyonu (RPA) gibi kavramların ana fikir olmasıyla birlikte iş dünyasında becerilerin gelişmesi ve yeni becerilerin kazanılması önemli hale geliyor.
World Economic Forum’un yayınladığı The Future of Jobs Report 2023 (Geleceğin Meslekleri 2023 Raporu) sosyo-ekonomik ve teknolojik trendlerin geleceğin işyerini nasıl şekillendireceğine dair yeni bilgiler sunuyor.
Geleceğin meslekleri hangileri?
Günümüzde boyutlarına göre en hızlı büyüyen roller teknoloji, dijitalleşme ve sürdürülebilirlik ekseninde. En hızlı büyüyen mesleklerin çoğu da teknolojiyle ilgili olanlar.
Geleceğin Meslekleri Raporu’na göre hızla büyüyen işler listesinin başında Yapay Zekâ ve Makine Öğrenimi Uzmanlığı gelirken bu meslekleri Sürdürülebilirlik Uzmanlığı, İş Zekâsı Analistliği ve Siber Güvenlik Uzmanlığı takip ediyor. Ekonomiler yenilenebilir enerjiye yöneldikçe Yenilenebilir Enerji Mühendisliği ve Güneş Enerjisi Kurulum ve Sistem Mühendisliği de nispeten hızlı büyüyen roller olarak göze çarpıyor.
1) Yapay Zekâ ve Makine Öğrenimi Uzmanlığı
Yapay Zekânın yükselişiyle birlikte hala manuel olarak tekrarlanan veri girişi işlerinin yakında nesli tükenmekte olan meslekler listesine girmesi şaşırtıcı değil. Yapay zekâ ve makine öğrenimi uzmanları, bilgisayar sistemlerine öğrenme ve gelişme yeteneği kazandırmak için algoritmalar ve modeller geliştirirler. Bu uzmanlar, otomatik karar verme, görüntü tanıma, doğal dil işleme ve otonom sistemler gibi alanlarda çalışabilirler.
2) Sürdürülebilirlik Uzmanlığı
Doğal kaynakların sınırlı olduğu bir dünyada, sürdürülebilir uygulamaların benimsenmesi yaşanabilir bir çevre ve ekonomik kalkınmanın devamlılığı için kritik öneme sahip. Sürdürülebilirlik bu noktada iklim değişikliği, kaynak tükenmesi ve çevresel bozulma gibi küresel sorunların çözümünde hayati bir rol oynuyor. Sürdürülebilirlik uzmanları, işletmeler ve kuruluşlar için çevresel, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirlik stratejileri geliştirir ve uygularlar. Bu uzmanlar enerji verimliliği, atık yönetimi, su tasarrufu ve çevresel etki değerlendirmesi gibi alanlarda çalışabilirler.
3) İş Zekâsı Uzmanlığı
İş zekâsı analistleri, büyük veri analizi ve veri madenciliği tekniklerini kullanarak işletmelerin veri kaynaklarından anlamlı bilgiler çıkarır ve stratejik karar alma süreçlerine katkı sağlarlar. Bu uzmanlar, işletmelerin rekabet avantajı elde etmelerine yardımcı olmak için veri odaklı stratejiler geliştirirler.
4) Siber Güvenlik Uzmanlığı
Siber güvenlik uzmanları, çalıştıkları kurumun elektronik bilgi sisteminin korunmasıyla ilgilenir. Günden güne gelişen siber ağlar ve bilgisayar teknolojileri, bu mesleğe olan ihtiyacı da artırıyor. Bir nevi “eğitimli hacker” olan bu kişiler, internet protokolleri, programlama dilleri, işletim sistemi komutları gibi konularda bilgi sahibi olmalıdır. Global Cybersecurity Outlook 2024 Raporu’na göre siber saldırılara karşı savunmasız olan küçük ve orta ölçekli şirketlerin siber becerilere sahip personele ihtiyacı var. Yakın zamanda, Microsoft'a siber güvenlik hizmeti sağlayan CrowdStrike'ın yazılım sorununun küresel anlamda hayatı ne kadar olumsuz etkilediğini düşünecek olursak, bu anlamda şirketlerin yatırımlarının daha da artacağını söyleyebiliriz.
5) Yenilenebilir Enerji Mühendisleri ve Güneş Enerjisi Kurulum ve Sistem Mühendisleri
Yenilenebilir enerji mühendisleri ve güneş enerjisi kurulum ve sistem mühendisleri, güneş enerjisi ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretmek için sistemler tasarlar, kurar ve işletirler. Bu uzmanlar, güneş panellerinin montajı, güneş enerjisi sistemlerinin optimize edilmesi ve enerji depolama teknolojileri gibi alanlarda çalışabilirler.
Günümüzde şirketler, işle ilgili tüm görevlerin %34'ünün makineler tarafından, geri kalan %66'sının ise insanlar tarafından gerçekleştirileceğini tahmin ediyor. Gelecekteki beklenti, 2027 yılına kadar işlerin %42'sinin otomatikleştirilmesi yönünde.
İster yeni bir meslek için arayışta olun, isterseniz de mevcut kariyerinizi değiştirmek için yeniden bir planlama sürecine girin… Hızla dönüşen iş dünyasında yerinizi almak için belki de şimdi harekete geçmeniz gerekiyor.